stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron snubi evropske voditelje za podporo reformam EU

Deli na:
Cameron snubi evropske voditelje za podporo reformam EU

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron bo danes v Franciji in na Nizozemskem nadaljeval pogovore o reformi EU, ki jih je začel v ponedeljek s srečanjem s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Britanska vlada bo medtem v parlamentu podrobneje predstavila zakon o referendumu o članstvu države v EU.

Britanska kraljica Elizabeta II. je parlamentu v sredo predstavila program nove Cameronove vlade in ob tem pričakovano napovedala, da bo Velika Britanija referendum o članstvu v EU izvedla do konca leta 2017. Kot je dodala, si bo država "prizadevala za reformo EU v korist vseh držav članic".

Cameron je medtem v sredo začel mini turnejo po evropskih prestolnicah, v okviru katere bo o nujnosti reforme EU danes prepričeval nizozemskega premierja Marka Ruttej in francoskega predsednika Francoisa Hollanda, v petek pa se bo med drugim v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Cameron tako po vnovični izvolitvi na položaj v začetku meseca izpolnjuje svojo predvolilno obljubo o prizadevanjih za določene reforme v EU in posledično o referendumu o članstvu v uniji. Premier namerava sicer voditi kampanjo za obstanek v EU, a le če mu bo uspelo zagotoviti po njegovem nujne reforme.

Merklova in Hollande naj bi medtem pripravila načrt o tesnejšem povezovanju evroobmočja in krepitvi integracije unije po majhnih korakih ter brez odpiranja obstoječih pogodb EU, ki bi lahko prekrižal Cameronove načrte.