sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron odločen preprečiti "vdiranje" migrantov v Veliko Britanijo

Deli na:
Cameron odločen preprečiti "vdiranje" migrantov v Veliko Britanijo

Foto: Reuters

Britanska vlada želi doseči, da nezakoniti priseljenci ne bi mogli "vdirati v Veliko Britanijo", je dejal britanski premier David Cameron. Ob dopolnjenih prvih 100 dneh vodenja vlade je v pogovoru za BBC menil, da njegova država sprejme zadosten delež prosilcev za azil.

"Veliko ljudi pride v Evropo v iskanju boljšega življenja. To so ekonomski migranti, ki želijo v Veliko Britanijo vstopiti nezakonito, Britanci in jaz pa želimo zagotoviti, da bodo naše meje varne in da ne bo mogoče vdreti v Veliko Britanijo brez dovoljenja," je v odgovoru na vprašanje glede prihodov nezakonitih priseljencev dejal Cameron, ki je svoj drugi mandat na čelu konservativne vlade začel po zmagi na majskih volitvah.

Cameron je med drugim tudi branil uporabo besede "roj", ki jo je nedavno uporabil, ko je govoril o migrantih. Številni so ga takrat kritizirali, češ da je uporabil neprimerne izraze in da napihuje tveganje, ki ga predstavljajo nezakoniti migranti.

Ob zaostritvi razmer v francoskem Calaisu, od koder poskušajo migranti prek predora pod Rokavskim prelivom priti v Veliko Britanijo, je namreč dejal, da se Velika Britanija in druge države soočajo z "rojem" ljudi, ki prečkajo Sredozemlje in iščejo boljše življenje.

Kot je Cameron dejal za Radio 4 mreže BBC, verjame, da bodo volivci razumeli, da s to besedo ni skušal razčlovečiti ljudi. "Samo poglejte, kakšen je bil odziv Velike Britanije. Poskrbel sem, da smo v Sredozemlje poslali ladjo kraljeve mornarice, ki je rešila na tisoče ljudi, na tisoče življenj," je dejal.

Opozicijski laburisti se glede vprašanja migrantov pogosto ne strinjajo z njim. Kot je med drugim menila kandidatka za predsednico laburistov Yvette Cooper, mora Velika Britanija razviti "moralni pristop" do migrantske krize v Evropi in biti pripravljena sprejeti več beguncev. Cooperjeva, ki je v vrstah laburistov pristojna za notranje zadeve, je dejala, da se vlada na diplomatskem parketu ni ustrezno odzvala niti glede krize v Calaisu.