pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj odloča o šefu Evropske komisije - lahko Cameron še prepreči imenovanje Junckerja?

Deli na:
Bruselj odloča o šefu Evropske komisije - lahko Cameron še prepreči imenovanje Junckerja?

Foto: Reuters

Voditelji članic EU se bodo po čustveni obeležitvi 100. obletnice začetka prve svetovne vojne v četrtek v Ypresu danes sestali v Bruslju, kjer jih čaka pester dan. Ta se bo začel s podpisom sporazumov o krepitvi vezi z Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo. Slovenijo bo na vrhu zastopala premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

Tokratni vrh bo "bogat s čustvi, dogodki, vsebino in učinki", so v sredo napovedali viri pri EU. Četrtkova slovesnost v Ypresu, prizorišču ene najbolj krvavih front v prvi svetovni vojni, je bila res nabita s čustvi.

Drugi dan pa bo pester. Unija bo takoj zjutraj podpisala gospodarski del sporazuma o krepitvi vezi z Ukrajino ter sporazuma o krepitvi vezi z Moldavijo in Gruzijo. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko bo voditeljem tudi poročal o razmerah v Ukrajini.

Poleg tega bo vrh potrdil strateški načrt za prihodnjih pet let ter odločil o eni od oseb, ki ga bodo uresničevale - kandidatu za predsednika Evropske komisije. Če ne bo presenečenj, bo to dolgoletni bivši luksemburški premier in šef evroskupine Jean-Claude Juncker.

Luksemburžanu odločno nasprotuje britanski premier David Cameron, s katerim bodo poskušali najti kompromis, da ne bi preveč zaostrili odnosa z Britanci, ki jim je Cameron v primeru zmage na volitvah prihodnje leto obljubil referendum o članstvu v uniji.

Sicer pa bodo voditelji potrdili priporočila članicam za proračunsko in reformno ukrepanje, blagoslovili vstop Litve v območje evra in status kandidatke za Albanijo, ter predvidoma podprli kratkoročne ukrepe za zmanjševanje energetske odvisnosti.