kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj naložil proizvajalcem televizorjev 1,47 milijarde evrov visoko kazen

Deli na:
Bruselj naložil proizvajalcem televizorjev 1,47 milijarde evrov visoko kazen

Foto: Reuters

Evropska komisija je sedmim proizvajalcem televizorjev naložila denarno kazen v višini 1,47 milijarde evrov. Kaznovala jih je zaradi njihovega kartelnega dogovarjanja na področju katodnih cevi, ki se uporabljajo v klasičnih monitorjih in televizorjih s katodno cevjo (CRT), so danes sporočili iz Bruslja.

Kaznovana podjetja so se v obdobju med letoma 1996 in 2006 kartelno dogovarjala glede cen ter delitve trgov in strank, usklajevala zmogljivosti in proizvodnjo ter izmenjevala komercialno občutljivih informacij. Pri tem sta obstajala dva kartela, ki sta delovala na svetovni ravni - za barvne katodne cevi za televizorje in za barvne cevi za računalniške monitorje.

Podjetja Chunghwa, LG Electronics, Philips in Samsung SDI so delovali v obeh kartelih, Panasonic, Toshiba, MTPD (danes podružnica koncerna Panasonic) in Technicolor (nekdanji Thomson) pa le v kartelu za cevi za televizorje.

Podjetje Chungwa je sicer v celoti oproščeno kazni, ker je bilo prvo, ki je komisiji razkrilo obstoj kartelov. Ostalim podjetjem pa so višino kazni znižali glede na njihovo stopnjo sodelovanja v preiskavi s strani komisije.

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia pravi, da sta omenjena kartela izvajala vse najhujše oblike protikonkurenčnega ravnanja, ki so strogo prepovedane za podjetja, ki poslujejo v Evropi. Preiskava s strani komisije je tudi pokazala, da so se kaznovana podjetja dobro zavedala, da kršijo zakonodajo.



"Katodne cevi so bile zelo pomembna komponenta pri proizvodnji televizorskih in računalniških zaslonov. Predstavljali so 50 do 70 odstotkov cene zaslona. To kaže na obseg škode, ki ga je to nezakonito početje povzročilo proizvajalcem televizorskih in računalniških zaslonov v evropskem gospodarskem prostoru, na koncu pa tudi evropskim potrošnikom," je pojasnil Almunia.

Osnovne kartelne dogovore so oblikovali na tako imenovanih "zelenih srečanjih" vodilnih managerjev. Slednji so svoja srečanja poimenovali zelena srečanja, ker so po njih običajno šli igrat golf. Samo priprave in izvedbo so dorekli na srečanjih uslužbencev na nižjih ravneh, poimenovanih "steklena srečanja", ki so potekala na četrtletni, mesečni in včasih celo tedenski ravni.

Omenjena srečanja so potekala na različnih lokacijah v Aziji (Tajvan, Južna Koreja, Japonska, Malezija, Indonezija, Tajska, Hongkong idr.) ter Evropi (Amsterdam, Budimpešta, Glasgow, Pariz, Rim).

Več podatkov o kaznih je na voljo na spletnem naslovu http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-1317_en.htm?locale=en.