pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanski premier Cameron naj ne bi imel lasntiškega deleža v očetovem skladu v davčni oazi

Deli na:
Britanski premier Cameron naj ne bi imel lasntiškega deleža v očetovem skladu v davčni oazi

Foto: Getty Images

Britanski premier David Cameron naj ne bi imel lastniškega deleža v skladu, ki ga je na Bahamih vzpostavil njegov zdaj že pokojni oče Ian, poroča britanski BBC. Viri so za BBC zatrdili, da premierjeva družina nima nobenih finančnih interesov v tem skladu.

Kot so pokazali razkriti panamski dokumenti, je bil Ian Cameron, ki je umrl leta 2010, direktor podjetja Blairmore Holdings s sedežem na Bahamih, da se je tako izognilo plačilu davkov v veliki Britaniji. A njegov sin, zdajšnji britanski premier naj ne bi imel nobenega lastniškega deleža v tem podjetju, navaja BBC.

Cameron je v zadnjih letih sicer večkrat pozval k vzpostavljanju sistema, ki bi preprečeval izogibanje plačila davkov in k večji transparentnosti pri lastniški strukturi. Vendar pa je zdaj z razkritjem zgodovine njegovega očeta prišel v težave, navaja BBC.

Na Downing Streetu sicer poudarjajo, da so razkritja glede Cameronovega očeta pravzaprav "stara zgodba", predvsem pa "zasebna zadeva". A opozicija že zahteva ukrepanje.

Vodja Laburistov Jeremy Corbyn je pozval k "hitri, temeljiti in pošteni preiskavi", ki naj jo opravi neodvisno telo in ki naj "prišla do dna", kako zasebno bogastvo odteka v prekomorska ozemlja, britanski davkoplačevalci pa so opetnajsteni.

Corbyn je tudi pozval k "ukrepanju proti davčnim oazam", še posebej v britanskih prekomorskih ozemljih. "Kot so pokazali objavljeni (panamski) dokument, so davčne oaze postale priljubljeno orodje za mednarodno korupcijo ter izogibanje in utajevanje davkov," je dejal. "Ne more biti enega sistema davčnih pravil za bogato elito in drugega za nas ostale," je še dodal laburistični voditelj.