bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Umrl je legendarni David Bowie

Deli na:
Umrl je legendarni David Bowie

Foto: Arhiv Reporterja

Legendarni britanski glasbenik David Bowie, ki je pred dnevi dopolnil 69 let, je po boju z rakom danes umrl, je po poročanju britanskega BBC potrdil njegov sin Duncan Jones.

"David Bowie je danes umrl mirno v krogu svoje družine po pogumnem 18-mesečnem boju z rakom," so sporočili na njegovem uradnem profilu na družbenih omrežjih.

Svoj zadnji album Blackstar je objavil minuli petek na svoj rojstni dan, njegov zadnji koncertni nastop pa je bil na dobrodelnem koncertu leta 2006 v New Yorku, poroča BBC.

David Bowie, ki je živel v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.

Album Blackstar, ki je na police prišel tri leta po The Next Day, je že več kot 20. plošča v karieri pionirja glam rocka, čigar kariera je trajala več kot štiri desetletja. Glasbeni poznavalci so Blackstar uvrščali med njegove najboljše izdelke.

Bowie je še lani napovedal vrsto novih projektov, med drugim je spisal glasbo za francosko-britansko televizijsko serijo, poleg tega pa še glasbo za muzikal Lazarus. Igro je navdihnil znanstvenofantastični roman The Man Who Fell to Earth (Mož, ki je padel na zemljo). Po njem je bil posnet tudi film, v katerem je nastopil Bowie.

Na družabnih omrežjih se že vrstijo odzivi, da se je poslovil glasbeni heroj, saj eden njegovih najbolj znamenitih albumov nosi naslov Heroes, ki ga je v sedemdesetih letih ustvaril v Berlinu.

Tam in pred tem v Londonu je bila nedavno na ogled tudi veličastna multimedijska razstava o Bowieju, ki ga je osvetlila z vseh zornih kotov. Bowie ni bil le glasbenik in igralec, njegov kameleonski izgled in preigravanje različnih glasbenih slogov sta postala kulturna referenca za vrsto umetnosti.

Med njegove najbolj znane pesmi sodijo Let's Dance, Heroes in Life on Mars, s svojo glasbo je nastopil tudi v filmu Mi otroci s postaje ZOO.

O Bowieju so izšle številne knjige, posneta je bila vrsta dokumentarcev. Vsi so v njem prepoznavali genija, ki je zaradi v nekem obdobju precej nevarnega življenjskega sloga, imel veliko srečo, da je preživel. Umiril naj bi se v zakonski zvezi z manekenko Iman.