Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanska notranja ministrica za vračanje migrantov

Deli na:
Britanska notranja ministrica za vračanje migrantov

Foto: Reuters

Migrante, ki prečkajo Sredozemsko morje in skušajo vstopiti v EU, bi morali zavrniti, je zapisala britanska notranja ministrica Theresa May v članku v britanskem dnevniku Times. Izrazila je prepričanje, da bi določitev kvot za sprejem beguncev v članicah unije le še spodbudila migrante k odhodu na nevarno pot čez morje.

Ministrica, ki v novi britanski vladi ohranja položaj, je članek objavila prav na dan, ko bo Evropska komisija v Bruslju razgrnila novo migracijsko strategijo. Ta bo predvidoma vključevala predlog za uvedbo kvot za razporeditev prosilcev za azil in beguncev po EU, pri čemer bodo merila za opredelitev kvot velikost države, bruto domači proizvod, raven brezposelnosti in število beguncev, ki jih je že sprejela.

"EU bi morala poskrbeti za varna pristanišča v Severni Afriki ter aktiven program vračanja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala Mayjeva.

Dodala je, da se ne strinja z izjavo visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini, da nobenega begunca, ki ga rešijo na morju, ne bi smeli proti njegovi volji vrniti tja, od koder je prišel.

"Takšen pristop bo ljudi le še spodbudil k temu, da bodo ogrozili svoja življenja," je prepričana britanska ministrica.

Velika Britanija, ki že ima niz izvzetij v evropski notranji politiki, ostro nasprotuje predlogu o uvedbi kvot za sprejem beguncev.

Namen evropskega predloga je sicer zagotoviti solidarnost pri soočanju s perečim pritokom beguncev, zlasti Sircev, Eritrejcev, Nigerijcev in Somalcev, ki poskušajo čez Sredozemlje ubežati nasilju in revščini. Samo letos je morje terjalo več kot 1800 življenj.