nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanci na parlamentarne volitve z negotovim izidom

Deli na:
Britanci na parlamentarne volitve z negotovim izidom

Foto: Reuters

V Veliki Britaniji bodo danes potekale parlamentarne volitve, katerih izida si tudi tik pred zdajci ne upa nihče napovedati. Konservativcem in laburistom se obeta približno enak delež glasov, nobenim pa naj ne bi uspelo osvojiti absolutne večine. Ali bo na Downing Streetu prišlo do spremembe, bo morebiti jasno šele čez nekaj dni ali tednov.

Približno 50.000 volišč bo po vsej državi odprtih od 7. do 22. ure po lokalnem času (od 8. do 23. ure po srednjeevropskem). Po zaprtju volišč je pričakovati objavo izidov vzporednih volitev, medtem ko naj bi bili uradni izidi znani v petek popoldne.

Zadnje javnomnenjske raziskave konservativcem premierja Davida Camerona napovedujejo 34 odstotkov glasov, laburistom Eda Milibanda pa 33 odstotkov. Prvi bi tako lahko bili v prednosti glede števila glasov in poslanskih sedežev, a po drugi strani laburistom pripisujejo boljše možnosti za oblikovanje koalicije.

Na tretjem mestu je z do 15 odstotki napovedane podpore evroskeptični Ukip, temu pa sledijo liberalni demokrati z osmimi odstotki in Zeleni s petimi odstotki podpore.

Odstotki sicer niso najboljši pokazatelj dejanskega izida, saj so glede na britanski volilni sistem pomembni le glasovi v posamični volilni enoti, od koder je v 650-članski parlament izvoljen le kandidat, ki dobi največje število glasov.

Poleg tega v sliko, ki so jo nudile ankete, ni mogel biti v celoti vštet pomen škotskih nacionalistov (SNP), saj se njihovi kandidati potegujejo za stolčke le na Škotskem. A pobrali naj bi jih veliko večino od 59 škotskih sedežev in morebiti postali celo tretja največja stranka v britanskem parlamentu.