favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Breivik: Pobijal sem politične aktiviste, ne nedolžne otroke

Deli na:

Norveški desničarski skrajnež Anders Behring Breivik danes na sodišču v Oslu ni izrazil nobenega obžalovanja zaradi 77 smrtnih žrtev njegovih napadov julija lani. Kot je dejal, bi to naredil še enkrat. Po njegovih besedah je namreč podmladek laburistične stranke zelo podoben Hitlerjevi mladini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je dodal, najstniki na otoku Utoya niso bili nedolžni otroci, temveč je šlo za politične aktiviste, ki promovirajo multikulturalizem.

"Mladina v laburistični stranki je naivna in indoktrinirana. To niso bili nedolžni otroci, temveč politični aktivisti," je na okrožnem sodišču v Oslu še poudaril Breivik, medtem ko so pretreseni preživeli in svojci ubitih ob teh besedah le zmajevali z glavo in čakali, da Breivik svoj nastop zaključi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Breivik je dogodke, ki so pred skoraj letom dni pretresli celotno Norveško, opisal kot najodmevnejši nacionalistični politični napad po drugi svetovni vojni.

Zatrdil je, da je deloval iz dobrote in ne iz hudobije, da bi preprečil državljansko vojno. "Da, vse to bi naredil še enkrat," je izjavil in dodal, da bi bila zanj največja čast dosmrtni zapor ali če bi umrl za svoje ljudi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot je še opozoril, je "stoodstotno prepričan", da bi v Evropi lahko prišlo do državljanske vojne med nacionalisti in internacionalisti, navaja dpa.

"Napadi 22. julija so bili preventivni, zato ne morem priznati kazenske odgovornosti," je ob koncu vnaprej pripravljenega govora še izjavil Breivik in od sodišča zahteval, da ga oprosti, še navaja AFP.

Po morilčevih besedah so bili napadi preventivni zato, ker je žel ubraniti etničnost Norvežanov in se izogniti evropski kulturni vojni z muslimani. Zanj je bil Oslo multikulturni pekel, kristjani pa so po njegovih besedah danes preganjana manjšina.

Glavna sodnica Wenche Elisabeth Arntzen je prekinila njegov nastop, ko je Breivik porabil 30 minut za predstavitev svojih islamofobnih in protiimigracijskih stališč. Pozvala ga je, naj bo kratek, na kar je Breivik odvrnil: "Kritično pomembno je, da lahko pojasnim razloge in motiv za pokol," navaja AP.

Po premoru je sledilo zaslišanje tožilstva. Breivik je pojasnil, da so bili napadi grozljivi, a potrebni. Kot je dejal, je šlo za "samomorilski napad", saj ni pričakoval, da bo preživel ta dan.



Tožilko Ingo Bejer Engh je zanimalo, zakaj je v ponedeljek jokal med predvajanjem 12-minutnega filma, ki ga je Breivik objavil na dan napadov. Povedal je, da zato, ker je mislil na svojo državo, ki umira.

Na sodišču je sicer tudi izjavil, da je sam povezan še z dvema celicama, ki ju sestavlja po en član. Že predtem je sicer zatrjeval, da je član organizacije Vitezi templjarjev, za katero pa je tožilstvo v ponedeljek izjavilo, da ne verjame v njen obstoj.

Vendar je Breivik danes vztrajal, da drži vse, kar je doslej izjavil o tej organizaciji, edino njen opis naj bi nekoliko olepšal. Poudaril je, da skupino sestavlja nekaj posameznikov po Evropi.

Menil je še, da bi se morali skrajni nacionalisti v Evropi učiti mednarodne teroristične mreže Al Kaida, ki jo je označil za najuspešnejšo skrajno organizacijo. Ob tem pa dodal, da je bil upor skrajnih nacionalistov v Evropi doslej patetičen, poroča dpa.

Drugi dan enega najbolj pričakovanjih sojenj na Norveškem se je Breivik, podobno kot v ponedeljek, ob prihodu na sodišče obrnil s pozdravom skrajne desnice.

Sojenje pa je zaznamoval zaplet, potem ko je prišlo na dan, da se je eden od sodnikov porotnikov Thomas Indreboe dan po napadih 22. julija lani zavzel za smrtno kazen za Breivika. "Smrtna kazen je edini pravični izhod v tem primeru," je zapisal na spletnem portalu Facebook po poročanju revije Vepsen. Norveška zakonodaja sicer ne omogoča smrtne kazni.

Indreboea je glavna sodnica danes izločila iz sojenja, na njegovo mesto pa je sedla Anne Elisabeth Wisloeff.

Breivik, ki ga je tožilstvo formalno obtožilo terorizma in načrtovanega umora, bo imel za pričanje čas do 23. aprila. Za sojenje je predvidenih deset tednov. Po pričanju Breivika bo sodišče prisluhnilo pričanjem očividcev in dveh sodnih izvedencev o eksploziji 950 kilogramov težke doma izdelane bombe, ki jo je razneslo v Oslu, ter preživelih streljanja na otoku Utoya.

Ni še znano, ali bo tožilstvo za Breivika zahtevalo zaporno kazen ali odhod v psihiatrično bolnišnico. Obtožen je terorističnega dejanja, za kar je zagrožena kazen do 21 let zapora.