klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Breivik je hotel ujeti in obglaviti nekdanjo norveško premierko Brundtlandovo

Deli na:

Norveški množični morilec Anders Behring Breivik je danes na sodišču v Oslu razkril, da je bil prvotni cilj strelskega pohoda na otoku Utoya ujeti in obglaviti nekdanjo norveško premierko Gro Harlem Brundtland. Kot je dodal, je nameraval vse to posneti in videoposnetek objaviti na svetovnem spletu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Brundtlandova je poletni tabor laburistične stranke na otoku Otoya v bližini Osla zapustila, še preden je Breivik 22. julija lani po eksploziji bombe v Oslu prispel na otok.

Breivik je, kot je dejal, idejo o obglavljenju Brundtlandove dobil pri teroristični mreži Al Kaida, v isti sapi pa tudi pripomnil, da je "obglavljanje tradicionalna evropska smrtna kazen", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Četrti dan sojenja je Breivik še povedal, da je načrtoval, da bo na otoku ustrelil veliko več ljudi, kot jih je dejansko, 69. Na poletnem taboru laburističnega podmladka iz celotne Norveške se je sicer zbralo skoraj 600 ljudi.

"Cilj ni bil, da bo na Utoyi ubil 69 ljudi. Cilj je bil, da ubijem vse," je dejal Breivik. Razkril je še, da je svoje orožje, s katerim je moril na otoku, poimenoval z imeni iz nordijske mitologije. Polavtomatsko puško je tako poimenoval gungnir, kot se imenuje magična harpuna boga Odina, ki se vrne po vsakem metu, polavtomatska pištola pa je bila mjolner in je ime dobila po kladivu boga vojne Thora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Breivik je pred tem danes razkril, da je pred streljanjem sprva načrtoval eksplozije treh bomb v Oslu.

Njegov prvotni načrt je bil napad na vladno četrt v norveški prestolnici, sedež laburistične stranke, tretji cilj napada pa bi lahko bila kraljeva palača. Razmišljal je tudi o vladni palači stortinget, mestni hiši in stavbi v bližini časnika Aftenposten. Poleg tega je nameraval na začetku izdelati tudi tri avtomobile bombe.

O kraljevi palači je razmišljal, ker naj bi jo laburistična stranka uporabljala za državne obiske, pri tem pa mu je bilo po njegovih besedah pomembno, da kraljeva družina ne bi utrpela nobene škode. "Sem zagovornik monarhije," je dejal množični morilec in terorist. Proti večkratni eksploziji bombe pa se je odločil, ko je ugotovil, da je prva stavba "veliko bolj zapletena, kot je mislil".

Breivik je danes še razkril, da mu ni uspelo, da bi izdelal več kot eno bombo, zaradi česar je moral izbrati med svojimi potencialnimi cilji. Hkrati se je dodatno odločil, da bo izvedel pokol. "Najbolj privlačen cilj se mi je zdela mednarodna konferenca novinarjev Skup, a zaradi časovne stiske tega napada leta 2011 nisem mogel organizirati," je dejal. Za naslednji najprimernejši cilj je nato izbral poletni tabor laburističnega podmladka.

Breivik je 22. julija lani najprej v Oslu ubil osem ljudi, ko je aktiviral avtomobil bombo pred sedežem vlade. Nato je na otoku Utoya, preoblečen v policista, več kot uro sistematično streljal na udeležence tabora in pobil 69 ljudi, predvsem mladih.