stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilija: Poslanci glasovali za začetek postopka odstavitve predsednice Dilme Rousseff

Deli na:
Brazilija: Poslanci glasovali za začetek postopka odstavitve predsednice Dilme Rousseff

Foto: Getty Images

Spodnji dom brazilskega parlamenta oziroma kongresa je v nedeljo pozno zvečer po krajevnem času in po več urah teatralnega glasovanja izglasoval začetek postopka odstavitve predsednice države Dilme Rousseff. Za odstavitev se je po petih urah glasovanja izreklo več kot 342 poslancev, kar je bila potrebna dvotretjinska večina.

Izid glasovanja v spodnjem domu, ki še poteka, pomeni, da bo sedaj senat predvidoma maja glasoval o začetku sojenja predsednici zaradi proračunskih poneverb. Če bo glasovanje spet izgubila in ankete pravijo, da ga bo, bo začasno suspendirana s položaja in vodenje države bo za čas sojenja v senatu prevzel podpredsednik Michael Temer.

To bi pomenilo, da Rousseffova 5. avgusta ne bo mogla slovesno odpreti poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru. Predvidoma oktobra bo potem senat glasoval o odstavitvi, za kar bo prav tako potrebna dvotretjinska večina. Če jo odstavijo, bo Temer vodil državo z 204 milijoni prebivalcev do konca njenega mandata leta 2018.

Glasovanje v kongresu so Brazilci spremljali v živo po televizijskih ekranih doma in na prostem, v številnih delih države pa so potekale demonstracije. V prestolnici Brasilii se je zbralo okrog 18.000 zagovornikov odstavitve in pol manj podpornikov 68-letne predsednice, ki postopek odstavitve enačijo z državnim udarom.

Znotraj kongresne palače je vladala karnevalska atmosfera, saj so poslanci peli, mahali z zastavami, se drli drug na drugega, ploskali in celo metali konfete.

Do glasovanja o postopku odstavitve je prišlo po več mesecih nemirov in demonstracij po državi proti korupciji vodilnih politikov na čelu z Rousseffovo in njenim predhodnikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo, ki ga obtožujejo korupcije v povezavi z državnim naftnim podjetjem Petrobras.