evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Brazilija napovedala vojno virusu zika in nevarnim komarjem

Deli na:
Brazilija napovedala vojno virusu zika in nevarnim komarjem

Foto: Getty Images

Brazilska predsednica Dilma Rousseff je v televizijskem nagovoru napovedala vojno proti komarjem, ki so odgovorni za prenašanje nevarnega virusa zika. V soboto bodo imeli dan "mobilizacije naroda", v okviru katerega bo več tisoč vojakov in drugih uslužbencev začelo z uničevanjem insektov po stanovanjskih in drugih stavbah, poroča britanski BBC.

Rousseffova je dejala, da bo država za boj proti komarjem vrste Aedes aegypti, ki so glavni prenašalci virusa, namenila znatna sredstva, saj da gre za boj, "ki se ga ne sme izgubiti". "Vsi moramo sodelovati v tej bitki," je pozvala.

"Potrebovali bomo pomoč in dobro voljo vseh. Sodelujte, mobilizirajte svojo družino in svojo skupnost," je dejala v nagovoru državljanom.

Ker znanost še ni razvila cepiva proti virusu zika, ki zelo verjetno povzroča mikrocefalijo pri novorojenčkih, je po besedah predsednice edina učinkovita metoda boja proti temu virusu "odločna bitka proti komarjem".

Skušala je tudi pomiriti matere in bodoče matere, da jih bodo poskušali zaščititi v največji možni meri in da bodo "storili vse, kar je mogoče, za podporo otrok, ki jih je prizadela mikrocefalija, in njihove družine".

Brazilija je sicer ena izmed najbolj prizadetih držav z virusom zika. Od oktobra lani so zabeležili 270 potrjenih primerov mikrocefalije in skoraj 3500 domnevnih primerov.