Revija Reporter
Svet

Bošnjaki želijo, da jih EU reši pred hrvaškim mostom na Pelješac

STA

9. sep. 2017 6:00

Deli na:

Na izgradnjo mostu do polotoka Pelješac bodo Hrvati morali še počakati.

Facebook

Član predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović je včeraj šefu delegacije Evropske unije v BiH Lars-Gunnarju Wigemarku posredoval željo, da bi Bruselj posredoval v sporu med BiH in Hrvaško pri napovedani gradnji mostu na polotok Pelješac.

Izetbegović pričakuje, da bodo ob mediaciji EU prišli do dogovora o meji med državama.

Izetbegović je Wigemarku povedal, da BiH ne želi preprečiti Hrvaški, da bi združila svoje ozemlje, temveč zaščititi interese BiH in uresničiti pravico dostopa do odprtega morja v skladu s konvencijo ZN o pravu morja, kar pomeni tudi urejanje morske meje med državama, so sporočili iz predsedstva BiH po včerajšnjem srečanju bošnjaškega predstavnika v predsedstvu države in diplomatskega predstavnika EU v Sarajevu.

Kot so dodali, Izetbegović pričakuje, da bodo institucije EU čim prej posredovale v sporu, da bi Hrvaška in BiH uredili odprto vprašanje, ki je tudi v interesu EU.

Izetbegović meni, da je Evropska komisija odobrila denar za financiranje mostu, ne da bi se uradno posvetovala z BiH, čeprav študija o predizvedljivosti projekta predvideva posredovanje EU, da bi se izognili potencialni kršitvi pravice BiH do izhoda na odprto morje, so še zapisali.

Bošnjaški član predsedstva BiH je že večkrat zahteval ustavitev gradnje mostu zaradi nerešenega spora o meji. V njegovi stranki SDA poudarjajo, da bi njihova država z mostom izgubila možnost za dostop do odprtega morja. Omenili so pravico BiH do stika z odprtim morjem, kot je to določilo arbitražno sodišče v primeru spora o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Izetbegović in SDA sta osamljeni pri svojih zahtevah, ker najvišji predstavniki srbskega in hrvaškega naroda v BiH v gradnji mostu na Pelješac ne vidijo nič spornega.

Most na Pelješac je eden strateških projektov Hrvaške, ki ga s 357 milijoni evrov sofinancira Evropska unija. Z mostom bodo preko polotoka povezali skrajni jug Hrvaške z ostalim delom države, ki ju zdaj ločuje ozek pas ozemlja BiH. Hrvaška napoveduje začetek izgradnje do konca leta.