mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bosna na udaru migrantov, ki želijo na bogati sever Evrope

Deli na:
Bosna na udaru migrantov, ki želijo na bogati sever Evrope

Migranti in begunci, ki so prišli iz Srbije in Črne gore, so park zapustili prostovoljno. - Foto: Profimedia

Bosna ima vse več težav z migranti, ki na njeno ozemlje prihajajo iz Grčije skozi Albanijo in Črno goro. Njihov končni cilj so Belgija, Nemčija in Francija.

Ker je meja med Hrvaško in Srbijo zavarovana z žico, nova migrantska pot ne poteka več skozi Srbijo v smeri vzhodne Slavonije, ampak iz Grčije skozi Albanijo in Črno goro v smeri Bosne in Hercegovine.

BiH ima premalo policistov

To skrbi zlasti Hrvate, saj ima BiH za varovanje okoli tisoč kilometrov bosansko-hrvaške meje na razpolago samo dva tisoč policistov.

Migranti morajo za pot po novi balkanski poti plačati okoli 800 evrov, piše spletni Večernji list. Končni cilj migrantov sicer ni Hrvaška, ampak bogate članice EU.

V BiH letos vstopilo 4.000 migrantov

Po oceni bosanskega ministra za varnost Dragana Mektića je na območju med Grčijo in BiH okoli 45.000 do 50.000 migrantov, ki so namenjeni na bogati zahod in sever stare celine. Po Mektićevi oceni je v BiH letos do zdaj nezakonito vstopilo okoli 4.000 nezakonitih migrantov.

Migrante si kot vroče žemljice med seboj podajajo bosanski kantoni. Tako je prišlo do trenj, ko je okoli 250 migrantov iz Sarajeva po nalogu federalne vlade odšlo proti jugu, a jih policisti hercegovsko-neretvanskega kantona niso pustili v kanton.



Hrvaški strah pred islamizacijo

Končno je hercegovsko-neretvanski kanton popustil in migrante spustili v kanton. Migrante so namestili v azilni center v Salakovcu pri Mostarju. Hercegovski Hrvati so precej jezni, saj naseljevanje migrantov vidijo kot poskus islamizacije večinoma s Hrvati naseljene Zahodne Hercegovine. Prepričani so namreč, da bodo migranti ostali pri njih, saj ne morejo nadaljevati poti Hrvaški in naprej proti severu EU.

Najbližje Sloveniji okoli tisoč migrantov

V unsko-sanskem kantonu, ki je med vsem bosanskimi kantoni najbolj blizu Slovenije, se med Veliko Kladušo in Bihaćem po poročanju bosanske spletne strani Faktor trenutno nahaja blizu 1.000 migrantov, ki večinoma izvirajo iz Sirije, Afganistana, Palestine, Libije in Alžirije.

Končni cilj te tisočglave skupine migrantov ni Slovenija, ampak Belgija, Nemčija in Francija, kjer že zdaj živijo močne skupnosti njihovih rojakov. Jih pa bo pot na bogati Zahod, če jim bo uspelo, vodila tudi skozi Slovenijo.

Malo verjetno, da bo Slovenije pred volitvami doživela migrantski val

Ne kaže pa, da bi Slovenijo, če je v unsko-sanskem kantonu trenutno res le okoli tisoč migrantov, v teh dveh tednih pred volitvami zajel množični val migrantov v slogu leta 2015 in 2016.