boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Boris Johnson ne bo naslednik Davida Camerona

Deli na:
Boris Johnson ne bo naslednik Davida Camerona

Foto: Getty Images

Nekdanji londonski župan in vodja tabora za odhod Velike Britanije iz EU Boris Johnson je danes napovedal, da se ne bo potegoval za položaj vodje vladajoče konservativne stranke in premierski stolček. Jonhson je dolgo časa veljal za favorita za naslednika Davida Camerona.

Slednji je po referendumski odločitvi za brexit pred tednom dni napovedal odstop, konservativci pa so nato odprli pot za izbiro novega šefa stranke in vlade.

Johnson je danes obelodanil, da je prišel do zaključka, da ne more biti človek, ki bi državo vodil po odločitvi za izstop iz EU. "Po posvetih s kolegi in spričo okoliščin v parlamentu sem prišel do sklepa, da ta človek ne morem biti jaz," je v nastopu v središču Londona po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Johnson.

"Moja vloga bo prihodnji konservativni administraciji nuditi vso možno podporo, zagotoviti, da ustrezno uresničimo mandat ljudstva, ki ga je podal referendum, in zagovarjati agendo, v katero verjamem," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Dvainpetdesetletnik je sicer zelo priljubljen med prebivalstvom, ne pa tudi med konservativnimi poslanci, ki so imeli do njega zadržke že v preteklosti.

Kandidaturo za vodjo konservativcev in vlade sta med drugim napovedala 59-letna notranja ministrica Theresa May in 48-letni pravosodni minister Michael Gove, ki po Johnsonovem odhodu veljata za favorita.

Gove je bil tako kot Johnson v taboru zagovornikov brexita, pričakovalo se je, da bo bivšega londonskega župana podprl v kandidaturi za šefa konservativcev, a ga je danes jasno napadel.

V izjavi za javnost je navedel, da je večkrat ponovil, da ne želi biti premier, a da so dogodki po četrtku močno pritiskali nanj.

Sprva je sicer po lastnih besedah želel postaviti ekipo, ki bi stala za Johnsonom. "A prišel sem, nerad, do zaključka, da Boris ne more poskrbeti za vodstvo ali oblikovati ekipe za prihodnje naloge," je zapisal v izjavi za javnost.

Mayeva, razvpita evroskeptičarka, je številne presenetila, ko se je pred referendumom - v znak discipline v vladi - priključila taboru za obstanek v EU. Številni torijci v njej vidijo predvsem človeka kompromisa, ki bi bil zmožen združiti stranko, globoko razklano glede EU.

Sama je v četrtek izrazila prepričanje, da lahko poskrbi za stabilnost in gotovost ter združi stranko. Izrazila je tudi prepričanje, da si vlada želi močnega, odpornega vodstva.

Poleg Mayeve in Gova so kandidaturo napovedali še minister za delo Stephen Crabb in nekdanji obrambni minister Liam Fox ter vidna pripadnica tabora za brexit, ministrica za energijo, Andrea Leadsom. Minister za zdravje Jeremy Hunt je medtem sporočil, da sam ne bo kandidiral, temveč bo podprl Mayevo, ministrica za izobraževanje Nicky Morgan pa je obljubila podporo Govu.

Člani stranke so imeli danes do 13. ure po srednjeevropskem času možnost vložiti kandidature za položaj. Konservativni poslanci bodo po napovedih v ponedeljek izmed vseh kandidatur izbrali dva finalista, o katerih bo nato čez poletje glasovalo članstvo stranke. Ime novega šefa stranke in vlade bodo objavili do 9. septembra.