Revija Reporter
Slovenija

Se bo Furlan prijavil? Izteka se razpis za vodjo SDT

STA

31. jul. 2017 7:48 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Le še danes se je mogoče prijaviti na razpis za prosto mesto vodje Specializiranega državnega tožilstva, ki ga je pred mesecem dni razpisalo ministrstvo za pravosodje. Zdajšnjemu vodji Hariju Furlanu mandat poteče februarja prihodnje leto.

Ali se je Furlan prijavil na razpis, ni znano, je pa novi generalni državni tožilec Drago Šketa v nedavnem intervjuju za STA njegovo delo ocenil kot pozitivno.

Na razpis se lahko prijavijo državni tožilci, ki so ob prijavi mlajši od 64 let in izpolnjujejo pogoje za imenovanje v naziv višjega državnega tožilca.

Vsi kandidati morajo prijavi priložiti življenjepis z opisom strokovne dejavnosti in program vodenja državnega tožilstva, ki mora vsebovati zlasti oceno stanja na državnem tožilstvu, oceno tveganj in priložnosti za izboljšanje njegovega delovanja. Vsebovati mora tudi način zagotavljanja izvajanja politike pregona, področja prednostnega obravnavanja zadev ter navedbo ukrepov in rokov za dosego ciljev.

Vodjo Specializiranega državnega tožilstva se imenuje po določbah, ki veljajo za imenovanje vodje okrožnega državnega tožilstva. Imenuje ga Državnotožilski svet na obrazložen predlog ministra po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca. Imenovan je za šest let z možnostjo ponovnega imenovanja.