zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Romsko ustrahovanje na OŠ Bršljin v Novem mestu

Deli na:
Romsko ustrahovanje na OŠ Bršljin v Novem mestu

Foto: Arhiv Reporterja

Po navedbah neromskih staršev je delež romskih učencev na OŠ Bršljin v Novem mestu v prvih treh razredih dosegel že polovico od vseh.

Ko smo prejšnji teden objavili članek o tem, da se morajo Novomeščani kar naprej otepati z romskimi krajami, nasiljem, vlomi, streljanjem, divjanjem v prometu …, vanj zaradi omejenega prostora nismo vključili še enega skrajno spornega vidika življenja Novomeščanov ob Romih. Gre za težave, ki jih povzročajo romski otroci na OŠ Bršljin, ki je v neposredni bližini največjih romskih naselij Žabjak in Brezje. Na tej šoli z okoli 500 vpisanimi učenci delež romskih otrok zaradi veliko višje natalitete Romov nenehno narašča. Pred dvema letoma jih je bilo že četrtina, v prvem triletju pa že 37 odstotkov.

Po navedbah nekaterih staršev jih je zdaj v prvem triletju v razredih že skoraj polovica, pri čemer nekateri neromski starši svoje otroke v želji, da bi hodili v šolo v bolj varnem okolju, prepisujejo na druge šole. Le trije do štirje odstotki romskih otrok v občini Novo mesto zaključijo osnovno šolo, znane pa so izjave ravnateljice OŠ Bršljin Darje Brezovar, da sta na njihovi šoli strah in nasilje vsakdanjik. Zaradi ponavljanja razredov so romski učenci pogosto fizično veliko močnejši od drugih v razredu, to pomeni tudi ustrahovanje šibkejših.

 Ena od mamic štiriletne punčke iz okoliša OŠ Bršljin nam je zaupala, da resno razmišlja, da svojega otroka zaradi težav z Romi ne bo vpisala na to osnovno šolo. Vsaj delno olajšanje bi verjetno prinesel že vpis dela romskih otrok na druge novomeške šole, vendar do tega še ni prišlo. Na OŠ Bršljin smo naslovili vprašanja, kolikšen je trenutno delež vpisanih romskih otrok, kolikšen je njihov delež v prvem triletju, kako poteka integracija (ravnateljica Brezovarjeva je za medije izjavila, da je integracije konec, ko delež romskih učencev preseže 15 odstotkov), ali opažajo, da neromski starši svoje otroke prepisujejo na druge šole. Na nobeno od vprašanj s šole niso odgovorili.