bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Boj proti organiziranemu kriminalu

Deli na:
Boj proti organiziranemu kriminalu

Foto: Arhiv Reporterja

Urad ZN za droge in kriminal je danes začel novo kampanjo osveščanja o grožnjah, ki jih predstavljajo skupine organiziranega kriminala. Kot so pojasnili, mednarodne kriminalne mreže letno obrnejo 710 milijard evrov, kar predstavlja približno poldrugi odstotek globalnega bruto domačega proizvoda oziroma šestkrat več od globalne razvojne pomoči.

"Čeznacionalne kriminalne združbe sežejo na vsako območje in vsako državo na svetu," je dejal izvršni direktor urada ZN s sedežem na Dunaju Juri Fedotov.

Poudaril je, da je zaustavitev tovrstnega kriminala eden od največjih svetovnih izzivov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad je zato začel medijsko kampanjo, v kateri bo opozarjal, da se v organiziranem kriminalu, ki sega od drog do trgovanja z orožjem, kibernetskega kriminala in tihotapljenja ljudi, obračajo ogromne vsote denarja. Poleg tega bodo opozarjali, da tovrstni kriminal še zdaleč ni brez žrtev.

"Kriminalne skupine lahko destabilizirajo celotne regije, ovirajo človekoljubno pomoč, spodbujajo korupcijo in nasilje," poudarjajo v uradu ZN, kjer kot najbolj dobičkonosno za kriminalne združbe označujejo trgovanje z mamili.

Dobičkonosno je tudi ponarejanje, med oblikami organiziranega kriminala pa navajajo tudi trgovino s slonovino in deli živali.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je okoli odstotek svetovnih zdravil ponarejen, v delih Azije, Afrike in Južne Amerike pa delež znaša celo 30 odstotkov.

Opozorili so še na krajo identitete, ki letno prizadene milijon in pol ljudi.

Kampanja bo tekla na spletnih družbenih omrežjih ter na spletni strani urada www.unodc.org/toc.