Revija Reporter
Svet

Bogomil Ferfila: Putin bo odšel iz Ukrajine kot vojni zločinec, na njem bo kri nedolžnih Ukrajincev

Marko Medvešek
1 6.078

20. mar. 2022 20:00

Deli na:

Bogomil Ferfila

Primož Lavre

Menim, da so bile nekatere zahteve Vladimirja Putina primerne za pogajanja, vendar so ga napodili kot nekakšnega petošolčka, in zdaj se je to vsem maščevalo, o ruski agresiji na Ukrajino pravi Bogomil Ferfila, strokovnjak za mednarodne odnose in raziskovalec kriz po vsem svetu. Vseeno Putinovo reakcijo obsoja in napoveduje, da bo ruski predsednik zaradi vojne v Ukrajini ožigosan kot vojni zločinec – se bo pa izognil usodi Slobodana Miloševića, ki je končal v Haagu.

Prepričan je, da se da konflikt še vedno hitro končati s pogajanji in reševanjem časti vpletenih: Zelenskega, Putina in Zahoda na čelu z ZDA.

Ukrajincem je treba dopovedati, da z izgubo Krima in Donbasa v Ukrajini skoraj ni več Rusov in da so zdaj lahko svobodni, pravi Ferfila.
 
Ena stvar je vzpostaviti območje brez preletov v Siriji ali Iraku, druga pa je to narediti pred nosom Rusije, ki bo v odgovor stolkla ameriška letala, svari pred pozivi po zaprtju ukrajinskega zračnega prostora.

Možnosti, da bi Rusija zavzela celotno Ukrajino, skorajda ni, Ukrajinci se tudi zaradi izdatne zahodne pomoči srdito branijo.

Nerealno je napovedovati, da se bo Putin po Ukrajini lotil še drugih sosednjih držav, pravi Ferfila in poudarja: "Trdim, da je Putin racionalen igralec, ko bo dosegel svoje, se bo ustavil in umaknil."

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24