Revija Reporter
Svet

Bo nova meja trdnjave Evrope potekala sredi Afrike?

A. Ž.

11. avg. 2018 6:00

Deli na:

Migranti prečkajo Saharo v Nigru - namenjeni so v Libijo in nato v Evropo.

Reuters

Niger je 20-milijonska država v Sahari, ki jo želi Evropa narediti za novo južno mejo EU, piše nemški tednik Stern.

Čez Niger je dolga leta z dovoljenjem oblasti tekel migrantski val proti severu. Tako so v puščavskem mestu Agadez nemoteno delovale agencije, ki so se ukvarjale s prevozom Afričanov proti Libiji.

Vse se je spremenilo, ko je država v dogovoru z EU sprejela nov zakon, ki je kriminaliziral prevoze ljudi, ki v Agadez prihajajo z vseh koncev Afrike, proti Libiji.

Oblast je tako zaprla agencije za prevoze in zaplenila vozila, ki so jih uporabljali za prevoze. Številni prevozniki, kot je 31-letni Mahane Ousmane, so končali v zaporu. Ousmane, ki mu še nekaj dni manjka do poteka šestmesečne zaporne kazni zaradi tihotapljenja ljudi, je nemškim novinarjem povedal, da so oblasti zaplenile njegovo Toyoto Hilux in da ne ve, s čim se bo preživljal, ko pride iz zapora.

Verjetno spet s tihotapljenjem ljudi, a tokrat bo to nezakonito in skrito pred očmi oblasti. Boj nigerskih oblasti proti tihotapcem ljudi seveda za EU ni zastonj. Za zajezitev nezakonitih migracij proti Libiji, ki so odskočna deska za pot proti Evropi, bo EU namenil milijardo evrov. Že zdaj Niger 45 odstotkov svojega državnega proračuna dobi iz EU.

V Nigru se tudi vse bolj kopičijo tuje sile. Tako so ZDA zgradile letališče za drone. V to vojaško bazo naj bi prišlo 500 ameriških vojakov. V Nigru so tudi francoski vojaki, ki od tu nadzorujejo akcije proti islamistom v Maliju in ščitijo rudnike urana, v katerih kopljejo rudo za francoske jedrske elektrarne.

Za številne Afričane, ki skušajo skozi Niger priti Libijo od tu pa v obljubljeno deželo Evropo, je pot skozi Saharo usodna. Kot piše nemški tednik, je puščavo veliko pokopališče, v kateri zaradi dehidracije umre dvakrat toliko migrantov, kot jih utoni v Sredozemskem morju.