Revija Reporter
Svet

Bo Katalonija danes dobila predsednika?

STA

30. jan. 2018 5:55

Deli na:

Katalonski parlament naj bi danes predvidoma ob 15. uri začel razpravo o novem predsedniku Katalonije, a še ni gotovo, ali se bo seja dejansko začela.

Po prvotnih načrtih naj bi bil edini kandidat odstavljeni in v izgnanstvu živeči Carles Puigdemont, a nad njegovo morebitno izvolitvijo visi zadnja razsodba španskega ustavnega sodišča.

Špansko ustavno sodišče je namreč minuli konec tedna odločilo, da bo kandidatura Puigdemonta veljavna samo, če bo fizično navzoč v državi in le če bo osebno predstavil vladni program. Če se to ne bo zgodilo, naj bi sejo avtomatično odpovedali, je napovedala nemška tiskovna agencija dpa.

Puigdemont vztraja, da lahko vlada Kataloniji iz Belgije in da se v Španijo ne bo vrnil. Vlada v Madridu je medtem napovedala, da bo v tem primeru ukrepala in podaljšala odvzem avtonomije Kataloniji.

55-letni Puigdemonst, ki je zaenkrat edini kandidat za položaj, je predsednika katalonskega parlamenta Rogerja Torrenta tudi zaprosil za poslansko imuniteto, ki naj bi mu pripadala kot izvoljenemu predstavniku ljudstva, s tem pa naj bi se izognil aretaciji, ki mu grozi ob morebitni vrnitvi v Španijo.

Če danes izvolitev novega predsednika Katalonije ne bo uspela, bodo imele strank na voljo še dva meseca, da izberejo novega voditelja pokrajine. V primeru, da jim to ne uspe, bodo morali v Kataloniji razpisati nove regionalne volitve, je poročal britanski Financial Times.