profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kraški biser bo zaživel, v Štanjelu prenavljajo grad

Deli na:
Kraški biser bo zaživel, v Štanjelu prenavljajo grad

Foto: Bobo

V kraškem biseru Štanjel so začeli obnavljati tamkajšnji grad. V tem tednu so začeli postavljati gradbene odre na delu, ki je bil delno porušen in je zato žalostno sameval.

Še letos naj bi tako obnovili streho, vse strope in tla v centralnem grajskem stolpu in levem kraku spodnjega palacija, vgradili bodo novo stavbno pohištvo in dogradili fasado.

"V začetku novembra pa se bo začela druga faza obnove, za katero smo pridobili denar na razpisu Agrotur 2 (razpis za kraški agroturizem v okviru programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo op. STA)," je za STA povedal komenski župan Marko Bandelli. V okviru te prenove bodo v viteški dvorani zgradili enoteko v velikosti 200 kvadratnih metrov. Prvi in drugi del obnove gradu bosta vredna 560.000 evrov, prihodnje leto pa bodo za obnovo namenili še 340.000 evrov občinskih in nepovratnih sredstev.

"Enoteka bo zelo velika, saj bo vključevala vina vseh štirih vinorodnih okolišev na Primorskem, vin iz Goriških Brd, Vipavske doline, Krasa in Istre. Ker je to mednarodni projekt, bodo ponujali tudi vina iz zamejstva in dela severne Italije," je še povedal župan Občine Komen.

Preko razpisa je komenska občina pridobila tudi denar za nabavo posebnega vozila kavalir, s katerim bodo po starem delu Štanjela vozili obiskovalce, ki si ga drugače zaradi različnih zdravstvenih težav ne bi mogli ogledati. Vozilo bodo v Štanjelu dobili v začetku prihodnjega leta.


Po novem letu se začne tudi naslednja faza obnove gradu, v celoti bodo prenovili mansardni del, kamor bodo pozneje umestili informativno točko Nature 2000. Bandelli pravi, da je ta faza prenove vredna pol milijona evrov in bo dala kraju in gradu dodaten pečat.

Tudi s turističnim obiskom v poletnih mesecih so v Štanjelu zadovoljni. Bandelli je povedal, da je samo Turistično informacijski center v Štanjelu junija obiskalo skoraj 800 obiskovalcev, julija 1047, v prvi polovici avgusta pa 938: "To so zelo spodbudne številke, ki kažejo na to, da delamo prav in v pravi smeri."

V podaljšanem prazničnem avgustovskem vikendu, ko so v Štanjelu pripravili tudi vrsto prireditev, so našteli preko 2000 obiskovalcev, pol med njimi je bilo slovenskih gostov, med tujimi pa največ Italijanov, Nemcev in Angležev. Slednji so si Štanjel lahko ogledali z lokalnimi vodiči.

Obiskovalcem so lahko letos postregli tudi s kulinaričnimi dobrotami, domačini pa so ponujali domače pridelke in izdelke. Prihodnje leto pa naj bi goste pričakovali tudi v umetniški kavarni in mladinskem hotelu, ki naj bi ju uredili do turistične sezone. Sicer pa se za prenovljene grajske prostore že sedaj zanimajo morebitni ponudniki različnih storitev, ki bi tam radi uredili manjše trgovinice.

Stari del Štanjela bodo zaprli za promet, uredili pa dve večji parkirišči za okoli 250 vozil. V kratkem bodo obiskovalcem na voljo tudi javna stranišča.