stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Blizu iraškega Tikrita iz množičnih grobišč izkopali skoraj 500 trupel

Deli na:
Blizu iraškega Tikrita iz množičnih grobišč izkopali skoraj 500 trupel

Foto: Reuters

Irak je izkopal posmrtne ostanke 470 ljudi, za katere sumijo, da so jih lani v bližini Tikrita usmrtili pripadniki skrajne Islamske države, je danes sporočila iraška ministrica za zdravje Adila Hamud. Šlo naj bi za žrtve tako imenovanega pokola Speicher, v katerem so bili pobiti večinoma šiitski rekruti vojaške baze pri Tikritu.

"Iz grobišč v Tikritu smo izkopali trupla 470 mučenikov," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Hamudova.

Junija lani so oboroženi pripadniki skrajne sunitske Islamske države in njenih zavezniških skupin ugrabili mlade, pretežno šiitske rekrute iz nekdanjega oporišča ameriške vojske Speicher. Na več prizoriščih so jih nato enega po enega usmrtili, kar dokazujejo tudi fotografije in posnetki, ki so se od takrat pojavili v javnosti.

Nekatere so vrgli v reko Tigris, druge so na hitro pokopali na mestih, ki so jih odkrili, ko so iraške vladne in zavezniške sile iz rok džihadistov pred približno dvema mesecema ponovno prevzele Tikrit. Najvišja ocena ubitih v eni najhujših morij, ki jih je Islamska država kdajkoli izvedla, je okoli 1700 smrtnih žrtev.

"Trupla smo našli v štirih grobiščih. Eno je bilo veliko večje od drugih, v njem je bilo 400 trupel," je povedal glavni zdravnik v največji mrtvašnici v Bagdadu Ziad Ali Abas in dodal, da poteka identifikacija žrtev.

Več sto družin, katerih sinovi, očetje in bratje so izginili v času ofenzive Islamske države po Iraku, čaka na potrditev, da so bili njihovi bližnji med žrtvami pokola Speicher. Iraške oblasti so danes sporočile, da bo prvi seznam imen žrtev objavljen naslednji teden.