zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Blamaža švicarskega vojnega letalstva: ob ugrabitvi letala pilotov še ni bilo v službi

Deli na:
Blamaža švicarskega vojnega letalstva: ob ugrabitvi letala pilotov še ni bilo v službi

Foto: Reuters

Ko je v švicarski Ženevi včeraj nepričakovano pristalo etiopsko potniško letalo, ki ga je v želji po azilu v Švici ugrabil kopilot, v zraku ni bilo nobenih lovskih letal. Kot so morali osramočeni priznati v švicarskem letalstvu, lovcev v zraku ni bilo, ker je do ugrabitve prišlo zunaj uradnih delovnih ur med osmo zjutraj in peto popoldne.

Potniško letalo boeing 757, ki je bilo včeraj z 202 potnikoma na poti iz etiopske prestolnice Adis Abeba v Rim, je ugrabil kopilot letala in z njim namesto v italijanski prestolnici pristal v švicarski Ženevi. Letalo je pristalo ob 6. uri zjutraj, kopilot pa je svojo namero, da pristane v Švici, napovedal že kar nekaj časa pred dejanskim pristankom.

Kljub temu je švicarska flota lovskih letal F-18 in F-5 ostala na tleh. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil tiskovni predstavnik švicarskega letalstva Laurent Savary, je razlog ta, da je letalstvo na razpolago le v času uradnih ur, te pa so med 8. uro in poldnevom ter nato od 13.30 do pete ure popoldan. Ob koncih tedna uradnih ur sploh ni.

"Švica ne more posredovati, ker so njena letalska oporišča ponoči in ob koncih tedna zaprta," je bil jasen Savary. Kot je še dodal, gre pri tem pač za "vprašanje proračuna in števila zaposlenih".



Kot je še pojasnil, Švica pri nadzoru svojega zračnega prostora v času, ko ni uradnih ur, tesno sodeluje s sosednjimi državami, še posebej s Francijo, poleg tega pa ves čas poteka elektronski nadzor. Sumljivo letalo lahko v švicarski zračni prostor tako pospremijo tudi francoska lovska letala, je pojasnil.

A dovoljenja za morebitno sestrelitev letala nad Švico francoska letala nikakor nimajo, je še poudaril, saj gre pri tem za vprašanje nacionalne suverenosti.

Ugrabitev letala je sicer izvedel 31-letni Hailemedehin Abera Tagegn, so popoldne sporočili iz Etiopije. Pri letalski družbi je bil zaposlen pet let in je, vsaj po dosedanjih ugotovitvah, "mentalno zdrav" ter nima kazenske kartoteke. Za skrajno dejanje naj bi se odločil v želji, da v Švici dobi azil.