900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši Trumpov svetovalec Bolton zdaj kritizira Trumpovo zunanjo politiko

Deli na:
Bivši Trumpov svetovalec Bolton zdaj kritizira Trumpovo zunanjo politiko

John Bolton. - Foto: Profi media

Odpuščeni svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton je po poročanju portala Politico na zasebnem kosilu v prostorih konservativnega think tanka Gatestone Institute, na čelu katerega je nekoč bil, povsem sesul zunanjo politiko predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Bolton, eden režiserjev vojne proti Iraku leta 2003, je bil vedno znan po agresivnih stališčih do tradicionalnih nasprotnikov ali sovražnikov ZDA, kot sta Iran in Severna Koreja. Trump za razliko od njega ne želi začeti oboroženega spopada z njimi.

Bolton je prepričan, da so vsa morebitna pogajanja z Iranom in Severno Korejo vnaprej obsojena na neuspeh. Udeležencem kosila je razlagal, da se želita obe državi pogajati le za omilitev sankcij. Trumpa je naravnost, čeprav njegovega imena ni izrekel, obtožil, da ni preprečil nedavnega napada na savdsko naftno infrastrukturo.

Če bi se Trump maščeval za junijsko iransko sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala, Iran morda ne bi napadel Savdske Arabije, meni Bolton.

Trump naj bi na Boltonov pritisk junija nameraval bombardirati Iran, ampak je potem poslušal tiste, ki so mu to odsvetovali.

Bolton je Trumpa kritiziral tudi zaradi povabila afganistanskim talibanom na srečanje v Camp David. To je bil po Boltonovem mnenju grozljiv signal in izraz popolnega pomanjkanja spoštovanja do žrtev terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.



Bolton je bil vedno proti mirovnim pogajanjem s talibani in je zagovarjal ohranitev ameriške vojske v Afganistanu.

Glede volitev v Izraelu je menil, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo prišlo do menjave v vladi, čeprav mu je osebno premier Benjamin Netanjahu zelo všeč.

Za Venezuelo je dejal, da je tam trenutno med 20.000 do 25.000 kubanskih pripadnikov. Ko bodo odšli, naj bi režim Nicolasa Madura padel.

Za britanskega laburističnega voditelja Jeremyja Corbina je Bolton dejal, da bi njegova morebitna izvolitev na položaj premierja zadala smrtni udarec "posebnim odnosom" med ZDA in Veliko Britanijo.

Med udeleženci kosila, večinoma milijonarji in konservativnimi voditelji, je bil tudi znan odvetnik in nekoč mirovnik Alan Dershowitz, ki je nekoč veljal za liberalca oziroma demokrata, zdaj pa je v Trumpovem taboru. Po poročanju Politica je dejal, da je odpustitev Boltona s položaja svetovalca za nacionalno varnost nacionalna katastrofa.