nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši španski minister in vodja IMF tarča očitkov o pranju denarja

Deli na:
Bivši španski minister in vodja IMF tarča očitkov o pranju denarja

Foto: Reuters

Finančnih afer v Španiji ni konec. V četrtek so agenti davčnega urada preiskali dom in pisarno nekdanjega prvega moža Mednarodnega denarnega sklada in španskega ministra za gospodarstvo Rodriga Rata. Med drugim mu očitajo pranje denarja in davčne prevare. Rato je bil v preteklosti že obtožen v dveh korupcijskih primerih, tokratna zadeva pa je nova.

Racije, ki so trajale več ur, je odredilo špansko državno tožilstvo. 66-letnega Rata so medtem pridržali, a so ga kmalu po polnoči znova izpustili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po neuradnih navedbah španskih medijev naj bi ga preiskovali zaradi izvora 6,2 milijona evrov. Kot piše dpa, naj bi šlo za denar, ki ga je Rato leta 2012 v okviru splošne davčne amnestije prenesel z računov v Švici v Španijo. Francoska tiskovna agencija AFP medtem piše, da naj bi sporne milijone Ratu leta 2011 nakazala investicijska banka Lazard, več let po tem ko je delal za njo kot svetovalec. V davčnih oazah naj bi Rato ustanavljal podjetja na imena nekdanje soproge, otrok in drugih.

V preteklosti so Rata že preiskovali v dveh drugih škandalih. V eni preiskavi, ki še poteka, je osumljen prevare in poneverbe pri začetku trgovanja bančne skupine Bankia, ki jo je nekoč vodil, na madridski borzi. Poleg tega je bil, skupaj s še več nekdaj vodilnimi v Bankii, zaslišan zaradi neupravičene porabe denarja s kreditnih kartic banke, poroča AFP.

Bankia je nato leta 2012 skoraj propadla in jo je država reševala s 24 milijardami evrov. Kasneje je Španija za reševanje svojega bančnega sektorja prejela 41 milijard evrov pomoči EU.

Rato je bil minister v vladi premierja Joseja Marie Aznarja, ki je Španijo vodila v letih 1996-2004, v letih 2004-2007 pa je bil na čelu IMF. Do še pred nekaj meseci je veljal za vidnega člana konservativne Ljudske stranke (PP) in očitki na njegov račun so hud udarec tudi za sedanjo vlado premierja Mariana Rajoya.

Opozicijski socialisti (PSOE) med drugim zahtevajo oblikovanje posebne parlamentarne preiskovalne komisije in zaslišanje Rajoya v parlamentu.

Konec maja bodo v Španiji regionalne in lokalne, konec leta pa še parlamentarne volitve. Sodeč po anketah PP ne kaže dobro, tudi zaradi več korupcijskih škandalov, v katere so bili v minulih letih vpleteni njeni vodilni člani. Tudi PSOE je bila deležna svojega deleža afer in očitkov o korupciji. To je koristilo predvsem novincem na španskem političnem prizorišču - levi stranki Podemos in desnosredinski Ciudadanos.