sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tretjina malih dolžnikov poravnala davčni dolg

Deli na:
Tretjina malih dolžnikov poravnala davčni dolg

Foto: Reuters

Potem ko je Davčna uprava RS (Durs) sredi novembra pozvala davčne dolžnike z dolgovi do 100 evrov k čimprejšnji poravnavi njihovih obveznosti, je to storila tretjina takšnih dolžnikov. Prostovoljno je dolg namreč poravnalo 7675 takšnih dolžnikov - njihov skupni dolg je znašal 304.236 evrov. Pri ostalih se nadaljuje postopek davčne izvršbe.

Kot so danes sporočili z Dursa, se je davčni izvršbi s prostovoljnim plačilom obveznosti uspelo izogniti 33 odstotkov dolžnikov, katerih dolg je znašal od 10 do 100 evrov.

Durs lahko z novim informacijskim sistemom sproti opominja in v primeru neplačila obveznosti v zelo kratkem času izdaja sklepe o davčni izvršbi.

"Ker pa želimo zavezancem približati del davčne kulture, smo sredi novembra objavili poziv 'malim' dolžnikom, da še pravočasno poravnajo svoj davčni dolg, saj v nasprotnem primeru sledi postopek davčne izvršbe, kjer pa stroški mnogokrat presegajo davčni dolg," so poudarili na Dursu.


Za primer so navedli zavezanca z dolgom 20 evrov. Ta namreč plača tudi stroške izvršbe, ki lahko znašajo 50 evrov ali več (odvisno od števila transakcijskih računov zavezanca in načina davčne izvršbe).

Durs sicer vse davčne zavezance znova poziva, naj prostovoljno izpolnijo svoje davčne obveznosti.

"Zavezance, ki so prejeli opomin pa opozarjamo, da je obveznosti potrebno poravnati takoj in v celoti, saj je rok za njihovo plačilo že potekel. To pomeni, da je potrebno, poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila," so navedli.

Če zavezanec po izdanem opominu ne poravna vseh obveznosti in pripadajočih zamudnih obresti do dneva plačila, se za neporavnane obveznosti opomin ponovno ne izda, temveč se takoj začne postopek davčne izvršbe, so še zapisali na Dursu.