Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši romunski premier Nastase znova v zapor zaradi korupcije

Deli na:
Bivši romunski premier Nastase znova v zapor zaradi korupcije

Foto: Reuters

Nekdanji romunski premier Adrian Nastase je bil včeraj obsojen na štiri leta zapora, ker je v zameno za stotisoče evrov podkupnin neko podjetnico imenoval na pomemben položaj v javni upravi. Primer sodi v obdobje med letoma 2000 in 2004, ko je bil danes 63-letni Nastase na čelu romunske vlade.

Podjetnica Irina Jianu, ki je vodila gradbeno podjetje, naj bi nekdanjega socialdemokratskega premiera Nastaseja podkupila s skupno 630.000 evri, on pa jo je v zameno imenoval na položaj vodje državnega gradbenega inšpektorata.

Kot so dokazovali tožilci, je podjetnica za Nastaseja in njegovo soprogo Danielo izvedla vrsto nakupov na Kitajskem. Zanju je kupovala gradbeni material, pohištvo in stvari, kot so bronasti kipi in celo plastična zelenjava. Stvari je bilo toliko, da so jih morali v Romunijo poslati z več kot desetimi kontejnerji. Poleg tega je plačala obnovo njunih dveh vil.

Nastase je bil obenem spoznan za krivega izsiljevanja romunskega konzula v Hongkongu, ki je moral organizirati omenjene nakupovalne pohode. Pomoč diplomata si je namreč zagotovil z grožnjami, da bo sicer javnosti razkril, da je agent tajne obveščevalne službe. Za izsiljevanje je dobil še tri leta zapora, a jih bo odslužil sočasno z že omenjenimi štirimi leti.

Jianujeva je sicer že v zaporu, potem ko je bila zaradi korupcije obsojena že v nekem drugem primeru, v katerega je prav tako vpleten tudi Nastase.



Nastase je medtem zapor zapustil pred desetimi meseci, potem ko je odsedel del izrečene dveletne zaporne kazni, na katero je bil obsojen junija 2012. Tudi takrat je šlo za korupcijo - pred predsedniškimi volitvami leta 2004 je namreč zlorabil položaj premiera in si nezakonito prilastil sredstva za svojo volilno kampanjo v višini 1,5 milijona evrov.

Tedanja obsodba je bila za Romunijo prelomna. To je bilo namreč prvič po padcu komunizma, da je moral v tej državi v zapor kak viden politik.

Obsodbi junija 2012 je sicer sledilo dramatično dogajanje. Med drugim naj bi Nastase ob prihodu policistov, ki so prišli, da ga odpeljejo v zapor, skušal narediti samomor. Kasneje se je izkazalo, da naj bi bivši premier poskus samomora zgolj zaigral.

Nastase, ki na izreku obsodbe ni bil navzoč, se je že predal policiji, ki ga je prepeljala v zapor Rahova na obrobju Bukarešte. Kazen je označil kot izredno nepravično in umazano maščevanje, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.