državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcije obtoženi romunski premier mora pred sodnika

Deli na:
Korupcije obtoženi romunski premier mora pred sodnika

Foto: Reuters

Proti romunskemu premierju Victorju Ponti iz vrst romunskih socialdemokratov so danes zaradi korupcije vložili obtožnico. Preiskava romunskega posebnega tožilstva proti korupciji je potekala od začetka junija. 47-letni Ponta je obtožen ponarejanja, pranja denarja in davčnih utaj, poroča tuje tiskovne agencije.

Obtožnica se nanaša na čas med letoma 2007 in 2008, ko naj bi Ponta kot odvetnik svetoval dvema državnima energetskima podjetjema. Iz odvetniške pisarne svojega študijskega in strankarskega prijatelja Dana Sove naj bi za dejavnosti, ki jih dejansko sploh ni opravil, prejel več kot 40.000 evrov.

Ali bo Ponta zaradi obtožnice odstopil, po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še ni znano. Odstavijo ga lahko samo v primeru, če bi očitana dejanja storil v času premierskega mandata.

Poleg Ponte so sicer obtoženi še Sova in še tri osebe.

Romunski parlament je sicer junija zavrnil, da bi Ponti odvzeli imuniteto. To pomeni, da Ponta ne more v preiskovalni zapor, pri njemu tudi niso mogoče hišne preiskave, so pa omogočeni drugi preiskovalni ukrepi, kot je zaslišanje osumljenega, kar so že storili.

Ponta, ki bo prvi romunski premier, proti kateremu bo sodni proces potekal še v času premierskega mandata, vse očitke zavrača. Kdaj naj bi se sodni proces začel, še ni znano.