klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši perujski predsednik Garcia se je ob aretaciji ustrelil in v bolnišnici podlegel poškodbam

Deli na:
Bivši perujski predsednik Garcia se je ob aretaciji ustrelil in v bolnišnici podlegel poškodbam

Nekdanji perujski predsednik Alan Garcia - Foto: Profimedia

Nekdanji perujski predsednik Alan Garcia, ki se je včeraj ustrelil v glavo, ko ga je hotela policija aretirati zaradi obtožb korupcije, je v bolnišnici umrl za posledicami strelne rane, je sporočil perujski predsednik Martin Vizcarra na Twitterju. Izrazil je sožalje svojcem.

Ko je policija prišla na njegov dom v Limi, jim je Garcia rekel, da bo poklical odvetnika in je šel v svojo sobo. Nato je bilo slišati strel, ko so policisti na silo odprli vrata sobe, pa so našli sedečega Garcio z rano v glavi, je povedal notranji minister Carlos Moran na novinarski konferenci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po dogodku so 69-letnega Garcio odpeljali v bolnišnico Casimiro Ulloa, kjer so ga operirali zaradi strelne rane. Minister za zdravje Zulema Tomas je ob tem sporočil, da je Garcia v "zelo resnem in kritičnem" stanju. Njegovo smrt so nato potrdili tudi v njegovi stranki Apra.

Perujsko pravosodje je v okviru preiskave korupcijske afere v zvezi z brazilskim gradbenim koncernom Odebrecht za Garcio, ki je bil predsednik Peruja med letoma 1985-1990 in 2006-2011, odredilo desetdnevni preiskovalni zapor. Tožilstvo ga je preiskovalo zaradi domnevnega nezakonitega financiranja njegove volilne kampanje leta 2006 z donacijami Odebrechta.


V povezavi z afero Odebrecht so desetdnevni preiskovalni pripor odredili tudi za bivšega predsednika Pedra Pabla Kuczynskega, ki je bil na čelu Peruja med letoma 2016 in 2018.

80-letnega Kuczynskega, ki je od minulega tedna v priporu, so medtem zaradi visokega krvnega pritiska včeraj popoldne nujno odpeljali v bolnišnico, kjer je na intenzivni negi, poroča francoska tiskovna agencija, ki navaja poslanca Gilberta Violeto. Opravili naj bi mu pregled srca.

Garcia se je novembra lani zatekel na urugvajsko veleposlaništvo in zaprosil za azil, a je naslednji mesec, ko so mu prošnjo za azil zavrnili, veleposlaništvo zapustil.

Odebrecht je priznal, da je predstavnikom perujske države v treh administracijah izplačal skupno 29 milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Del tega so izplačali v drugem mandatu predsednika Garcie, da bi si zagotovili pogodbo za gradnjo podzemne železnice v Limi. Perujski mediji so tudi poročali, da naj bi Garcia v brazilskem mestu Sao Paulo maja 2012 z naslova nezakonitega Odebrechtovega sklada prejel 100.000 ameriških dolarjev za govor brazilskim poslovnežem.