Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši hrvaški predsednik Mesić bo ostal brez urada, službenega avtomobila in voznika

Deli na:
Bivši hrvaški predsednik Mesić bo ostal brez urada, službenega avtomobila in voznika

Foto: Primož Lavre

Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela zakon o posebnih pravicah predsednika republike po koncu mandata, v skladu s katerim nameravajo s 1. majem zapreti urad upokojenega predsednika Stipeta Mesića. Pojasnili so, da gre za potezo, ki je primerna gospodarskim razmeram na Hrvaškem.

Hrvaška ministrica za upravo Dubravka Jurlina Alibegović je dodala, da bodo omejili pravice bivšemu predsedniku države tudi glede na to, da njegov urad nima javno objavljenih dosežkov, s katerimi bi upravičil svoje financiranje.

Če bo sabor sprejel predlog vlade, upokojenemu hrvaškemu predsedniku Mesiću ne bodo več iz državnega proračuna plačali administrativnih stroškov urada, službenega avtomobila niti voznika, temveč zgolj stroške varnostnikov, do katerih bo imel pravico za nedoločen čas. Mesić je imel na podlagi dosedanjega zakona dosmrtno pravico do svojega urada, lahko pa je zaposlil tudi dva državna uradnika.

V prihodnje bo vsak predsednik ali predsednica države po sklenitvi mandata imel pravico do svojega urada za največ pet let. Na vladi so mnenja, da ima Mesić svoj urad že več kot pet let, potem ko je leta 2010 sklenil svoj drugi petletni mandat na čelu države.

Z današnjo odločitvijo nameravajo privarčevati približno 600.000 kun (79.000 evrov) letno, potem ko so v letošnjem državnem proračunu že znižali sredstva za urad bivšega predsednika v primerjavi z lanskim letom.

Mesić je preko svojih sodelavcev sporočil, da je o zapiranju urada vse povedal pred meseci, ko so se pojavile napovedi nove vlade o spremembah zakona o pravicah bivšega predsednika države. Nekateri hrvaški mediji so v začetku leta Mesiću očitali skrivnosten obisk v Severni Koreji, za katerega je bivši hrvaški predsednik dejal, da je bil zasebni obisk, na katerem je bil pred leti.

Bivši predsednik je takrat ocenil, da so napovedi o zapiranju urada posledica njegovih stališč, ki so v nasprotju s politiko desne vlade. "Urad lahko zaprejo, a mene s tem ne bodo odstranili," je dejal Mesić.

Podpredsednik hrvaške vlade Božo Petrov (Most) je pred današnjo sejo vlade zavrnil ocene, da vlada obračunava s tistimi, ki niso njeni somišljeniki. Poudaril je, da je odločitev predvsem posledica varčevanja, ter dodal, da ne vidi, kako je Mesićev urad prispeval Hrvaški.

Mesić je kot bivši predsednik države javno deloval preko svojega urada in je veliko potoval, predvsem na različne mednarodne konference, o katerih je poročal na svoji spletni strani. Tako je letos obiskal Azerbajdžan, BiH in Italijo. Lani je dvakrat obiskal Indijo, obiskal pa je tudi Rusijo, Francijo in še približno deset držav.