favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivši avstrijski svobodnjaki si želijo vrnitve Stracheja v politiko

Deli na:
Bivši avstrijski svobodnjaki si želijo vrnitve Stracheja v politiko

Heinz-Christian Strache - Foto: Profimedia

Trije nekdanji svobodnjaki (FPÖ) so danes predstavili novo avstrijsko skrajno desno gibanje, ki bi nekdanjemu predsedniku FPÖ Heinz-Christanu Stracheju lahko omogočilo vrnitev v politiko. Med drugim je eden od ciljev gibanja, da bi Strache postal njihov vodilni kandidat na deželnih volitvah na Dunaju prihodnje leto.

Vodja novega gibanja Zavezništvo za Avstrijo (DAÖ) Karl Baron je ob predstavitvi dejal, da so v stiku s Strachejem in da ga želijo prepričati o prestopu iz FPÖ. Strache se je sicer v začetku oktobra umaknil iz politike, potem ko je Avstrijo pretresla afera Ibiza.

Nekdanji svobodnjaki so predstavniki v dunajskem mestnem svetu, ki hkrati deluje tudi kot deželni parlament. V kolikor bi se Baron odrekel svojemu mandatu, bi ga lahko nadomestil ravno Strache. Baron danes takšne poteze ni zavrnil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji se že dlje ugiba o vrnitvi osramočenega Stracheja v politiko še pred deželnimi volitvami na Dunaju prihodnje leto. Petdesetletnik se je iz politike sicer umaknil potem, ko se je v javnosti pojavil posnetek, na katerem domnevno nečakinjo ruskega oligarha posredno nagovarja h korupciji. Stracheja pa preiskujejo tudi zaradi suma, da je strankarski denar pospravil v lasten žep. Nekdanji prvi svobodnjak očitke zavrača.

Čeprav sta obe aferi vodili v slabe volilne rezultate, nekdanjega predsednika iz stranke še niso izključili, saj še potekajo postopki. Trenutno je njegovo članstvo zamrznjeno.