državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bivšemu izraelskemu premierju Olmertu za korupcijo osem mesecev zapora

Deli na:
Bivšemu izraelskemu premierju Olmertu za korupcijo osem mesecev zapora

Foto: Reuters

Sodišče v Jeruzalemu je danes nekdanjemu izraelskemu premierju Ehudu Olmertu prisodilo osem mesecev zapora, potem ko ga je že marca spoznalo za krivega korupcije. Olmertu, ki je bil na čelu izraelske vlade med letoma 2006 in 2009, že grozi šest let zapora v ločenem procesu.

Odvetniki nekdanjega premierja so na današnjo odločitev sodišča napovedali pritožbo. Olmert je vse obtožbe na svoj račun označil za brutalen lov na čarovnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Olmerta so v tem primeru sprva oprostili obtožb o poneverbah in korupciji ter ga spoznali zgolj za krivega kršenja zaupnosti. Zaradi tega jo je leta 2012 odnesel s pogojno zaporno kaznijo in 17.000 evri denarne kazni.

Nato pa so se na ločenem sojenju proti njemu pojavili novi dokazi, zato so tožilci pripravili novo obtožnico. V zameno za nižjo kazen je Olmertova nekdanja tajnica in zaupnica Šula Zaken sodišču dostavila tajne posnetke pogovorov, ki ji je imela z njim.

Na njih je Olmerta slišati, kako govori o več deset tisoč dolarjih, ki jih je prejel od poslovneža Morisa Talanskija, ko je bil v začetku tisočletja minister za trgovino in industrijo.

69-letnega politika so v ločenem procesu maja lani spoznali za krivega podkupovanja in mu dosodili šest let zapora. Sodišče je ugotovilo, da je med letoma 1993 in 2003, ko je bil jeruzalemski župan, od investitorjev stanovanjske soseske prejel podkupnino v višini 129.000 evrov. Po pritožbi je sedaj ta sodba
na vrhovnem sodišču.

Olmert, ki je na čelo izraelske vlade stopil, potem ko je njegov mentor Ariel Šaron padel v komo, je s položaja zaradi odkritij policije o korupciji odstopil septembra 2008. Na položaju je ostal do marca 2009, ko je vajeti vlade prevzel sedanji premier Benjamin Netanjahu.