Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bill Clinton razjezil Madžare in Poljake, ki ga zaradi njegovih izjav pošiljajo k zdravniku

Deli na:
Bill Clinton razjezil Madžare in Poljake, ki ga zaradi njegovih izjav pošiljajo k zdravniku

Foto: Getty Images

Na Poljskem in Madžarskem negativno odmevajo izjave bivšega ameriškega predsednika Billa Clintona, soproga kandidatke za demokratsko predsedniško nominacijo Hillary Clinton, ki je nekdanji komunistični državi, sedaj članici EU in Nata, obtožil, da postajata avtoritarni državi, ki si želita vodstva po vzoru ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Poljska in Madžarska, ki ne bi bili svobodni brez ZDA in konca hladne volje, sta se odločili, da jima demokracija prinaša preveč težav. Želita si vodstvo po vzoru Putina; dajte nam avtoritarnega diktatorja in tujcem ne pustite blizu. Se vam to zdi znano?," je minuli teden na predvolilnem zborovanju ameriških demokratov dejal Clinton, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska premierka Beata Szydlo je ocenila, da je Clinton pretiraval in od njega zahtevala, da se Poljski opraviči. Predsednik desno usmerjene vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslav Kaczynski je kritiziral primerjavo s Putinom in Clintonu svetoval, naj si poišče zdravniško pomoč.

"Vsak, ki trdi, da na Poljskem danes ni demokracije, mora poiskati zdravniško pomoč," je v torek dejal Kaczynski, ki v poljski vladi sicer nima nobenega položaja.

Na Madžarskem se je odzval zunanji minister Peter Szijjarto, ki je v torek poudaril, da Bill Clinton ve, da Madžari o prihodnosti Madžarske odločajo na demokratičnih parlamentarnih volitvah

"Mogoče mu odločitve Madžarov niso všeč, a to ni dovolj velik razlog, da jih nekdanji ameriški predsednik žali," je še dejal.