premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

009 Njena.si

Slovenska pevka Eva Černe se je poročila

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden: Videli ste kaj se je zgodilo v Buči, Putin je vojni zločinec

Deli na:
Biden: Videli ste kaj se je zgodilo v Buči, Putin je vojni zločinec

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je po odkritju množice trupel civilistov v ukrajinski Buči, od koder so se umaknile ruske enote, pozval k sojenju ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu zaradi vojnih zločinov. Dodal je, da želi sprejeti dodatne sankcije proti Rusiji.

"Videli ste kaj se je zgodilo v Buči. Putin je vojni zločinec," je dejal Biden vendar dejanja Rusov ni opredelil za genocid, kot je to storil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V Buči nedaleč od Kijeva in drugih krajev v okolici so po umiku ruske vojske našli 410 trupel civilistov, je sporočila generalna tožilka Ukrajine Irina Venediktova.

"Ukrajini moramo še naprej zagotavljati orožje, ki ga potrebuje za nadaljevanje boja. Zbrati moramo vse podrobnosti, da imamo lahko sodni proces zaradi vojnih zločinov," je dejal Biden.

Biden je spomnil na kritike, ko je prejšnji mesec Putina označil za vojnega zločinca zaradi bombardiranja bolnišnic v Ukrajini. Poudaril je, da njegova ocena še naprej velja. "Ta možakar je surov in to kar se dogaja v Buči je nezaslišano in to lahko vsak vidi," je dejal Biden.

ZDA skupaj z več kot 40 državami zbirajo dokaze o vojnih zločinih in drugih kršitvah, potem ko je ustrezno resolucijo s tem pozivom in ustanovitvijo preiskovalne komisije sprejel Svet za človekove pravice ZN. Preiskava poteka tudi pri Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC), čeprav ZDA, Rusija in Ukrajina niso njegove članice.