viktor orban Svet24.si

Orban ne bo podrl Ukrajine, dokler ne zagotovijo ...

REPORTER 39_svet Svet24.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

DSD Necenzurirano

V zasebnem zdravstvu je denar: s prodajo klinike ...

nevenka cresnar pergar pogreb pl Reporter.si

Pogreb leta ljubljanske elite: kdo vse je prišel ...

doncic 2 Ekipa24.si

Dončić navdušen! Dobil svoj Nascar dirkalnik, ...

Valter Kramar, Mojca Mavec, Ratatujci 1png Njena.si

Mojca Mavec zdaj z bivšim možem Ane Roš

krznar maribor Ekipa24.si

Se je Krznar res poslavljal od nogometašev? ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden v boj proti koronavirusu pošilja vojsko

Deli na:
Biden v boj proti koronavirusu pošilja vojsko

Predsednik ZDA Joe Biden. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je naznanil, da bo v šest zveznih držav, ki jih je širjenje pandemije covida-19 z različico omikron najbolj obremenilo, poslal skupaj 1000 vojaških zdravnikov in drugih vojaških zdravstvenih delavcev. Njegova vlada bo poleg tega državljanom zagotovila milijardo domačih hitrih testov.

Biden pošilja dodatno vojaško zdravstveno osebje v Michigan, New Jersey, Novo Mehiko, New York, Ohio in Rhode Island. Vlada je doslej po ZDA razposlala 800 pripadnikov vojaškega zdravstvenega osebja, pri cepljenju in testiranju pa po ZDA pomaga 14.000 pripadnikov nacionalne garde.

Predsednik je že lani napovedal 500 milijonov testov, ki jim jih vlada sedaj dodaja še 500 milijonov. Vlada naj bi sicer šele v petek vzpostavila spletno stran, prek katere bo možno naročati brezplačne teste.

Biden je prav tako naznanil, da bo Američanom zagotovil tudi brezplačne zaščitne maske N95. Te maske bodo poslali v vsa ameriška gospodinjstva.

Omikron, ki se širi kot požar, ni tako nevaren kot prejšnje različice koronavirusa, kar je sedaj pokazala tudi študija, ki je obravnavala 70.000 bolnikov s covidom-19 v Kaliforniji. Tisti, ki se okužijo z omikronom, imajo pol manj možnosti, da končajo v bolnišnici, kot pa okuženi z delto. Od 52.000 okuženih z omikronom v Kaliforniji ni niti eden potreboval pomoči medicinskega ventilatorja.

Vendar pa so bolnišnice kljub temu preobremenjene, ker se pandemija zaradi omikrona zelo hitro širi. V ZDA je sedaj že po 780.000 pozitivnih testov na dan, v bolnišnicah pa se za covidom-19 zdravi več kot 142.000 ljudi.

Podatki univerze Johnsa Hopkinsa kažejo, da se je doslej v ZDA s koronavirusom okužilo več kot 63,2 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo več kot 844.600.