dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Screenshot_31 Njena.si

Razkrili pravi obraz tekmovalca Kmetije

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden podpisal zakon o strelnem orožju

Deli na:
Biden podpisal zakon o strelnem orožju

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal zakon proti nasilju s strelnim orožjem po tem, ko ga je predstavniški dom kongresa v petek potrdil z 234 glasovi za in 193 proti. Senat je predlog potrdil že v četrtek. Zakon je odgovor na vrsto odmevnih strelskih napadov v ZDA.

Biden je zakon podpisal preden se je podal v Evropo, kjer se bo v Nemčiji udeležil vrha G7, nato pa še vrha zveze Nato v Španiji. "Nič ne bo zapolnilo praznine v njihovih srcih, vendar pa so vodili na tej poti do zakona, da drugim ne bo potrebno trpeti enake usode," je ob podpisu zakona družinam žrtev strelskih napadov sporočil Biden.

Napovedal je, da bo imel 11. julija, ko bo spet doma, poseben dogodek v Beli hiši za kongresnike, ki so zakon podprli. Že po senatni potrditvi predloga zakona je dejal, da so člani kongresa stopili skupaj prvič po 28 letih.

Večina Američanov podpira smiselne ukrepe za zaustavitev nasilja s strelnim orožjem, z zadnjim pokolom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju in pred tem pokolu temnopoltih v Buffalu, pa se je povečal pritisk za ukrepanje, čeprav je predvsem za republikance, ki uživajo podporo vplivnega orožarskega lobija, to politično nevarno.

V predstavniškem domu so sicer proti glasovali skoraj vsi republikanci, v senatu pa sta zanj glasovala le dva republikanca, ki ju letos čakata volitve.

Kljub nizu ukrepov, sprejeti zakon ne prinaša bistvenih sprememb, ki bi lahko zmanjšale nasilje s strelnim orožjem. To še posebej velja ob dejstvu, da je vrhovno sodišče ZDA v četrtek omogočilo nošenje orožja po vseh ZDA brez posebnega dovoljenja.