GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden podpisal zakon o strelnem orožju

Deli na:
Biden podpisal zakon o strelnem orožju

Ameriški predsednik Joe Biden - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal zakon proti nasilju s strelnim orožjem po tem, ko ga je predstavniški dom kongresa v petek potrdil z 234 glasovi za in 193 proti. Senat je predlog potrdil že v četrtek. Zakon je odgovor na vrsto odmevnih strelskih napadov v ZDA.

Biden je zakon podpisal preden se je podal v Evropo, kjer se bo v Nemčiji udeležil vrha G7, nato pa še vrha zveze Nato v Španiji. "Nič ne bo zapolnilo praznine v njihovih srcih, vendar pa so vodili na tej poti do zakona, da drugim ne bo potrebno trpeti enake usode," je ob podpisu zakona družinam žrtev strelskih napadov sporočil Biden.

Napovedal je, da bo imel 11. julija, ko bo spet doma, poseben dogodek v Beli hiši za kongresnike, ki so zakon podprli. Že po senatni potrditvi predloga zakona je dejal, da so člani kongresa stopili skupaj prvič po 28 letih.

Večina Američanov podpira smiselne ukrepe za zaustavitev nasilja s strelnim orožjem, z zadnjim pokolom na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju in pred tem pokolu temnopoltih v Buffalu, pa se je povečal pritisk za ukrepanje, čeprav je predvsem za republikance, ki uživajo podporo vplivnega orožarskega lobija, to politično nevarno.

V predstavniškem domu so sicer proti glasovali skoraj vsi republikanci, v senatu pa sta zanj glasovala le dva republikanca, ki ju letos čakata volitve.

Kljub nizu ukrepov, sprejeti zakon ne prinaša bistvenih sprememb, ki bi lahko zmanjšale nasilje s strelnim orožjem. To še posebej velja ob dejstvu, da je vrhovno sodišče ZDA v četrtek omogočilo nošenje orožja po vseh ZDA brez posebnega dovoljenja.