reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Biden je "morilca" Putina in "nedemokratičnega" Xija povabil na podnebni vrh

Deli na:
Biden je "morilca" Putina in "nedemokratičnega" Xija povabil na podnebni vrh

Joe Biden - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je na washingtonski virtualni podnebni vrh, ki bo 22. in 23. aprila, povabil tudi predsednika Rusije in Kitajske, Vladimirja Putina in Xi Jipinga. ZDA upajo, da bo vrh pospešil prizadevanja za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Biden je sicer Putina nedavno označil za "morilca", za Xija pa je dejal, da nima nit ene "demokratične kosti" v telesu.

Biden bi rad ponovno oživel forum voditeljev največjih svetovnih ekonomij o podnebju, ki sta ga uporabljala bivša predsednika ZDA George Bush mlajši in Barack Obama, Bidnov predhodnik Trump pa ga je opustil in ZDA tudi umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma, ki je bil sklenjen v času Obame.

Biden je ZDA k sporazumu vrnil in napoveduje tudi korenito spremembo ravnanja največje gospodarske sile sveta. Napovedal je, da bo več bo vlaganj v zeleno in obnovljivo energijo ter manj škodljivih izpustov v ozračje.

Vrh, na katerega naj bi bilo doslej povabljenih približno 40 držav, bo pokazal, ali so ZDA po štirih letih Trumpa še vedno sposobne voditi mednarodno skupnost pri pomembnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe.

Zaradi pandemije covida-19 bo vrh potekal virtualno. Pripravili ga bodo vzporedno s svetovnim dnevom Zemlje. ZDA želijo spodbuditi svetovne voditelje, da objavijo nove močnejše cilje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov pred novembrskim podnebnim vrhom ZN v škotskem Glasgowu.