bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Protestniki vdrli na sejo libijskega parlamenta

Deli na:
Protestniki vdrli na sejo libijskega parlamenta

Foto: Reuters

Novi libijski premier Ali Zejdan je parlamentu v Tripoliju včeraj predstavil 30-člansko vlado. Kot je poudaril, njegova ekipa predstavlja širok politični spekter v Libiji, v njej pa so predstavniki liberalne in islamistične stranke. 200-članski parlament naj bi o predlagani sestavi vlade glasoval že včeraj zvečer, a so zasedanje prekinili protestniki.

Ti so po poročanju libijske televizije vdrli na zasedanje parlamenta in ga prekinili. V dvorano je vdrlo kakih deset protestnikov, a jih je varnostna služba uspešno ustavila in odstranila. Do prekinitve je sicer prišlo tik pred načrtovanim glasovanjem o Zejdanovi vladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glasovanje o vladi so preložili na danes.

Premier Zejdan je sicer ob predstavitvi vlade v ustavodajni skupščini poudaril, da si je med drugim prizadeval za enakomerno geografsko zastopanost v novi vladi. V njej so trije namestniki premiera in 27 ministrov.

V televizijskem nagovoru je Zejdan poudaril, da je na položaje ministrov za zunanje zadeve, mednarodno sodelovanje, finance, pravosodje, notranje zadeve in obrambo predlagal neodvisne strokovnjake.

Za obrambnega ministra premier predlaga nekdanjega vojaškega pilota Mohameda Bragatija, za notranjega pa doktorja prava Ašurja Švajela. Oba prihajata iz Bengazija, ki velja za zibelko vstaje proti režimu nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija. Strateško pomembno ministrstvo za nafto pa naj bi vodil Abdelbari al Arusi.



Zejdan tudi predlaga vzpostavitev prvega libijskega ministrstva za turizem, na čelu katerega naj bi bila Ikram Baš Imam, ena od dveh žensk v novi vladi.

Novo vlado čakajo številni izzivi, saj je Libija dobro leto dni po Gadafijevi smrti še vedno preplavljena z orožjem in oboroženimi milicami. Novi premier si je za prvo nalogo zadal spravo med prebivalci Libije.

Glavna naloga nove libijske vlade bo sicer, da v letu dni organizira volitve na podlagi nove ustave, osnutek katere mora pripraviti ustavodajna skupščina. Vlado čaka tudi izgradnja državnih institucij, kot so pravosodje, policija in vojska ter obnoviti mesta, uničena med osemmesečno ljudsko vstajo.

Zejdan je bil izvoljen 14. oktobra in je drugi premier, ki skuša oblikovati vlado. Njegovemu predhodniku Mustafi Abuju Šagurju sta namreč spodletela oba poskusa za oblikovanje vlade, zato mu je parlament odvzel mandat.