favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi že ostal brez pasoša, grozi mu tudi odvzem naziva viteza

Deli na:
Berlusconi že ostal brez pasoša, grozi mu tudi odvzem naziva viteza

Foto: Reuters

Potem ko je bil v četrtek pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčne prevare v primeru Mediaset, bivšemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju med drugim grozi, da bo izgubil naziv viteza - po italijansko Cavaliere, piše avstrijska tiskovna agencija APA. V Rimu bodo sicer v nedeljo protestirali "Vitezovi" privrženci.

Z viteškim redom za zasluge v prid Italiji je bil Berlusconi odlikovan leta 1977. V letih zatem se ga je nato, verjetno zaradi njegovih osebnih lastnosti in načina obnašanja, prijel vzdevek Vitez oziroma Il cavaliere.

Gre sicer za naziv "viteza dela", ki ga podeljujejo italijanskim državljanom za posebne zasluge na področju kmetijstva, industrije, trgovine, obrti ter kreditne in zavarovalniške dejavnosti. Minister, pristojen za industrijo, vsako leto predsedniku republike predlaga 40 kandidatov, ta pa jih nato izbere 25. Do letos je viteški naziv prejelo skupno 840 ljudi.

V skladu z zakonskimi določili iz leta 1986 lahko posameznik viteški naziv izgubi zaradi dejanj, ki niso vredna tega naziva. Posameznika se seznani s predlogom za preklic odlikovanja, ta ima 30 dni časa za pisni odgovor, tega pa nato obravnava svet viteškega reda, ki se mora izreči v roku 60 dni. Viteški naziv se na koncu odvzame z dekretom predsednika republike.

Medtem ko Berlusconi naziv vitez zaenkrat še ima, pa so mu že v petek zvečer odvzeli potni list, da ne bi mogel zbežati v tujino. Oddati je moral tudi svoj diplomatski potni list.


Milanski državni tožilec je medtem senatu že tudi predal kopijo pravnomočne sodbe. Senat mora namreč še glasovati o izključitvi Berlusconija, da ga bodo lahko napotili na prestajanje zaporne kazni. Odločanje o tem naj bi potekalo že prihodnji teden.

Berlusconija pa bodo pred kaznijo poskušali rešiti poslanci in senatorji njegove stranke Ljudstvo svobode (PDL), ki so v petek zaradi obsodbe svojega voditelja napovedali protestne odstope. Enako so napovedali tudi ministri PDL. V stranki so obenem po srečanju z Berlusconijem napovedali, da bodo zrušili vlado in šli na volitve, če ne bo sprejela reforme pravosodja.

Poslanci in senatorji so svoje odstopne izjave že predali vodjema poslanskih skupin stranke v poslanski zbornici in senatu, Renatu Schifaniju in Renatu Brunetti, ki bosta zdaj pri predsedniku Italije Giorgiu Napolitanu zahtevala pomilostitev Berlusconija. Napolitano se s počitnic nazaj na delo v Rim vrača v nedeljo in do srečanja bi lahko prišlo še isti dan.

Še dodatno je napetost v Rimu danes zaostril senator PDL Sandro Bondi, ki je zagrozil, da čaka Italijo - če ne bodo nekako našli kompromisne rešitve - neke vrste "državljanska vojna" in "še neznane posledice za vse", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za nedeljo so v Rimu sicer napovedani protesti Berlusconijevih privržencev. Tudi ti bodo zahtevali pomilostitev političnega voditelja. "Vsi smo s Silviem," se glasi slogan demonstracij, organizatorji pa ob tem izpostavljajo, da so Berlusconija volili milijoni Italijanov. Da ga "sodnik, ki je pod političnim vplivom, oropa sedeža v parlamentu", je zanje škandal.