Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

poroka varuška Njena.si

Člani eksperimenta so bili pod strogim nadzorom

liverpool navijaci pariz policija Ekipa24.si

Kaos pred finalom lige prvakov! Navijači ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zarota konzervativnih evropskih premierjev?

Deli na:
Zarota konzervativnih evropskih premierjev?

Foto: Reuters

Nemški tednik Der Spiegel je danes poročal, da so se konservativni premieri Nemčije, Italije in Španije dogovorili, da med francosko predsedniško kampanjo ne bodo sprejeli socialističnega kandidata Francoisa Hollandea, ki mu javnomnenjske ankete napovedujejo zmago na volitvah 22. aprila. Berlin je to že zanikal.

"Vsak evropski predsednik vlade bo neodvisno odločal o tem, če bo in kako želi sprejeti Hollandea. V Nemčiji zaenkrat ni predvideno nobeno srečanje s kanclerko Angelo Merkel," je francoski tiskovni agenciji AFP sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade.

Der Spiegel je poročal, da so se nemška kanclerka Angela Merkel, italijanski premier Mario Monti in španski premier Mariano Rajoy "ustno dogovorili", da Hollandea ne bodo sprejeli. Temu je naklonjen tudi britanski premier David Cameron. Po pisanju časnika naj bi bili ogorčeni zaradi izjav Hollandea, da se želi ponovno pogajati o fiskalnem paktu, ki so ga v petek podpisali na vrhu EU in ki je osrednji del reševanja območja evra.

Francoska socialistična stranka se je ostro odzvala na ta, kot je poudarila, "bojkot", in Merklovo obtožila, da si preveč dovoli.

Merklova je sicer že v začetku februarja izrazila podporo francoskemu konservativnemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju, ki se bo znova potegoval za položaj.

Na pisanje medijev se je Hollande danes odzval z besedami, da je naravno, da so konservativci povezani, da pa evropski voditelji ne bodo sprejemali odločitev namesto Francozov.

Hollande je sicer Merklovo prosil za sprejem, po neuradnih informacijah pa naj bi se srečala maja v Berlinu, še poroča AFP.