Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi obsojen na štiri leta zapora, a so mu kazen takoj znižali na leto dni

Deli na:
Berlusconi obsojen na štiri leta zapora, a so mu kazen takoj znižali na leto dni

Foto: Reuters

Sodišče v Milanu je danes, nekaj ur po tem, ko je sporočilo, da je bivšega italijanskega premiera Silvia Berlusconija zaradi davčne utaje obsodilo na štiri leta zapora, sporočilo, da so mu zaradi amnestije kazen znižali na leto dni zapora. Berlusconi je obsodbo označil za politično.

Kazen so mu znižali v skladu z zakonom o amnestiji iz leta 2006, ki ga je sprejela takratna levosredinska vlada, da bi zmanjšala število zapornikov v prenapolnjenih zaporih.

So mu pa sodniki za pet let prepovedali opravljanje javnih funkcij. Tuje tiskovne agencije so pred tem napačno poročale, da so mu to prepovedali za tri leta.

Berlusconi je obsodbo že označil kot politično. "Nedvomno gre za politično obsodbo, kot so politični mnogi procesi, ki so bili izmišljeni proti meni," je dejal danes po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Sodba sicer še ni pravnomočna. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, pa je skoraj izključeno, da bo bivši premier kdaj prestajal zaporno kazen.

Pričakovati je namreč, da se bo na to prvostopenjsko tožbo pritožil. Tudi če bi bila na drugi stopnji potrjena, se lahko pritoži še na kasacijsko sodišče, ves ta postopek pa lahko traja leta. Glede na Berlusconijevo starost - 76 let - pa tudi v primeru potrditve obsodbe ni pričakovati, da bo šel v zapor.


Sodniki so Berlusconija obsodili v okviru afere Mediaset. Pritrdili so obtožbam, da je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu pravic za televizijske in filmske pravice v ZDA prirejalo računovodske izkaze, da bi znižali davčne obveznosti v Italiji. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu za 14 milijonov evrov davkov.

Berlusconi je bil sicer eden od enajstih obtoženih v aferi. Sodišče je danes oprostilo tri obtožene, tudi njegovega tesnega sodelavca, predsednika Mediaseta Fedeleja Confalonierija, za katerega je tožilec zahteval tri leta in štiri mesece zapora. Še štiri so oprostili zaradi zastaranja kaznivih dejanj.

Ob Berlusconiju pa so obsodili še tri obtožene, tudi ameriškega filmskega producenta Franka Agramo, ki je bil obsojen na tri leta zapora.

Sodišče je Berlusconiju in drugim obsojenim še naložilo, da morajo italijanski davčni službi skupno plačati deset milijonov evrov.

Angelino Alfano, ki vodi Berlusconijevo stranko Ljudstvo svobode, je sodbo označil kot "še en dokaz", da sodniki preganjajo Berlusconija.

Vrednost delnic Mediaseta je danes na koncu trgovanja na milanski borzi padla za 3,1 odstotka.