požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi obsojen na leto dni zapora; bo šel sedet?

Deli na:
Berlusconi obsojen na leto dni zapora; bo šel sedet?

Foto: Reuters

Sodišče v Milanu je danes nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija obsodilo na leto dni zaporne kazni zaradi njegove vloge pri sporni objavi prepisov telefonskih pogovorov leta 2005 v enem od časnikov, ki so del njegovega medijskega imperija, poročajo tuje tiskovne agencije. Berlusconi se na razsodbo lahko pritoži.

Obsodba se nanaša na preiskavo finančne afere iz leta 2005, ko so prišle na dan nepravilnosti v bitki za prevzem banke Antonveneta med italijanskimi interesenti, nizozemsko banko ABN Amro in špansko finančno skupino BBVA.

V okviru preiskave so namreč prisluškovali telefonskemu pogovoru med vodjo italijanskega zavarovalniškega koncerna Unipol, enega od zainteresiranih za nakup, ter levim politikom, bivšim zunanjim ministrom Pierom Fassinom. Vsebina tega pogovora je bila kasneje objavljena v Il Giornalu, ki je politično blizu Berlusconiju, njegov lastnik pa je njegov brat Paolo.

Po trditvah tožilstva, ki je decembra lani za Berlusconija zahtevalo enoletno zaporno kazen, je objavo prisluha svojemu bratu naročil Berlusconi, in sicer z namenom škoditi političnemu rivalu Fassinu. Ta je med drugim rekel: "Torej imamo banko?" in zaradi te izjave so se nanj usule obtožbe, da naj bi poskušal izvesti neprimeren politični pritisk v primeru prevzema banke.


Berlusconijev brat Paolo Berlusconi je bil zaradi objave danes obsojen na dve leti in tri mesece zapora. Fassinu pa je sodišče dosodilo 80.000 evrov odškodnine, ki mu jo bosta morala izplačati Berlusconi in njegov brat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Berlusconijev odvetnik Pietro Longo je dejal, da je današnja razsodba najnovejši primer sovražnosti milanskih sodišč do Berlusconija. "Nisem presenečen, saj smo v Milanu," je dejal Longo.

Gre za prvo razsodbo od treh, ki jih ta mesec pričakuje Berlusconi. Drugi dve zadevata prizivni postopek v primeru domnevne davčne utaje in postopek na prvi stopnji zaradi domnevnega plačila za spolne odnose mladoletni prostitutki.

76-letni Berlusconi se na današnjo razsodbo lahko še pritoži, s čimer se zadrži izvedba kazni. V skladu z italijansko zakonodajo poleg tega ljudem, ki so obsojeni na manj kot dve leti zaporne kazni in so starejši od 75 let, ni treba dejansko v zapor in lahko kazen med drugim odslužijo v hišnem zaporu, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.