pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Berlusconi končal s kazenskim delom v domu za ostarele: "Izkušnja me je ganila."

Deli na:
Berlusconi končal s kazenskim delom v domu za ostarele: "Izkušnja me je ganila."

Foto: Bobo

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je včeraj na zadnji dan kazni, ki jo zaradi utaje davkov opravlja v domu za ostarele, napovedal, da bo še naprej skrbel za ostarele. Kot je dejal, je bilo delo v domu v Sacra Famiglii v kraju Cesanu Boscone zanj izkušnja, ki ga je zelo ganila, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Berlusconiju se bo kazen uradno iztekla v nedeljo, 8. marca, potem ko mu je sodišče v Milanu enoletno kazen skrajšalo za 45 dni. A ker je družbenokoristno delo v domu opravljal enkrat tedensko, je bil včeraj v bistvu njegov zadnji dan.

78-letni Berlusconi je bil leta 2013 v primeru Mediaset obsojen na leto dni zapora zaradi utaje davkov. A ker je star več kot 70 let, mu kazni ni bilo treba prestajati v zaporu, zato mu je milansko sodišče naložilo opravljanje družbenokoristnega dela v domu za ostarele v kraju Cesano Boscone pri Milanu.

"Kar sem doživel v Sacra Famiglii, čas, ki sem ga preživel z bolniki, s prostovoljci in kolegi, me je zelo ganilo. Zato bi rad še nadaljeval s to izkušnjo," je dejal Berlusconi, kot povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Mislim, da se politik lahko velik nauči od tistih, ki se posvetijo pomoči bolnim," je še dodal nekdanji italijanski premier, ki je, kot je povedal, prebivalce doma enkrat zabaval s šalami in pripovedmi iz sveta nogometa. Berlusconi je namreč lastnik italijanskega nogometnega prvoligaša AC Milan.

Po formalnem izteku kazni bo Berlusconi spet povsem svoboden mož. V zadnjih mesecih je namreč moral spati v svoji rezidenci bodisi v Rimu bodisi v Milanu in je ni smel zapuščati po 23. uri.

Nekaj mesecev naj bi sicer še ostal pod nadzorom, dokler sodniki ne potrdijo, da je povsem odslužil kazen, še poroča dpa.

Ne bo pa se še smel potegovati za kako politično službo. V skladu z obsodbo ima namreč prepoved opravljanja javnih funkcij do novembra 2019. Berlusconi sicer upa, da mu bo to uspelo odpraviti s pritožbo, ki jo je vložil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Po drugi strani pa Berlusconija čakajo še sojenja v drugih primerih. Že v torek naj bi italijansko kasacijsko sodišče začelo razsojati glede primera Ruby.

Na prvi stopnji je bil Berlusconi zaradi spolnih odnosov s tedaj mladoletno prostitutko in zlorabe pooblastil, ko je skušal doseči, da jo policija izpusti iz zapora, obsojen na sedemletno zaporno kazen in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. A julija lani ga je prizivno sodišče presenetljivo oprostilo krivde. Zdaj naj bi končno sodbo podalo kasacijsko sodišče.