Revija Reporter
Svet

Bela hiša: Ameriška vojska ostaja v Siriji do uničenja IS

STA

5. apr. 2018 6:00

Deli na:

Načrtovali naj bi napade po vsej Evropi.

Profimedia

Nekaj dni po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump presenetil svoje sodelavce in zaveznike z napovedjo, da bodo ZDA kmalu umaknile svoje vojake iz Sirije, kjer sodelujejo v boju proti džihadistom Islamske države (IS), je Bela hiša sporočila, da se ameriška vojaška misija v Siriji bliža "hitremu koncu", da pa še ni končana.

Trump je v petek, nato pa še v torek po srečanju z voditelji baltskih držav, napovedal, da se bo okoli 2000 ameriških vojakov, ki v Siriji sodelujejo v boju proti Islamski državi, "zelo kmalu" umaknilo.

Po torkovem srečanju Trumpa in njegovih svetovalcev za nacionalno varnost je Bela hiša včeraj sporočila, da se bo vojaška misija proti IS v Siriji kmalu končala, saj je skrajna skupina skoraj v celoti uničena. Poudarili pa so, da so skupaj z zaveznicami v tem boju odločeni, da jo bodo v celoti uničili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še naprej se bomo posvetovali z zaveznicami in prijatelji glede prihodnjih načrtov," so dodali v sporočilu iz Bele hiše, ki časovnice morebitnega umika ni objavila.

Domneve, da bodo ZDA naznanile umik svoje vojske iz Sirije, so dodatno okrepile današnje izjave ameriškega direktorja za obveščevalne dejavnosti Dana Coatsa, ki je dejal, da so ZDA sprejele odločitev glede morebitnega umika in da je pri njenem sprejemu sodeloval tudi Trump na omenjenem srečanju s svetovalci za nacionalno varnost. Napovedal je skorajšnjo izjavo glede te odločitve.

Ocene glede števila džihadistov ob sirsko-iraški meji znašajo od več sto do več deset tisoč pripadnikov IS. Proti njim se borijo posamezne kurdske in sirske opozicijske skupine. Nekatere ob podpori ZDA in koalicijskih sil, še navaja AFP.