stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bandićev odvetnik je prevzel Jutarnji list in Globus

Deli na:
Bandićev odvetnik je prevzel Jutarnji list in Globus

Foto: Arhiv Reporterja

Vplivni hrvaški odvetnik Marijan Hanžeković je po predstečajni poravnavi prevzel največjo časopisno hišo na Hrvaškem Europapress Holding (EPH), ki je založnik vodilnih dnevnih in tedenskih časopisov, kot so Jutarnji list, Slobodna Dalmacija in Globus. Hanžeković je prejšnji teden plačal tudi varščino za zagrebškega župana Milana Bandića.

Glavna skupščina EPH je prejšnji petek potrdila odločitev iz predstečajne poravnave in spremenila lastniško strukturo zagrebškega podjetja. Hanžeković je prevzel 140 milijonov kun (18,5 milijonov evrov) dolgov EPH do banke Hypo Alpe Adria, ki so ga preoblikovali v osnovni kapital podjetja. Na ta način je dobil 90-odstotni delež EPH.

Po petodstotni delež imata dosedanja lastnika EPH Ninoslav Pavić in Westdeutsche Allgemeine Zeitung Medien Gruppe (WAZ), ki sta pred začetkom postopka poravnave imela po 50 odstotkov EPH.

Spremembo po petkovi skupščini podjetja naj bi danes formalno sklenili z vpisom v register na sodišču, potem pa bo sledila nova skupščina, na kateri bodo spremenili upravo EPH.

Podjetje ima še približno 430 milijonov kun (64,5 milijonov evrov) dolgov za različna posojila. Med upniki EPH, ki so reprogramirali dolgove, so Zagrebška banka, Raiffeisen banka, Hrvaška banka za obnovo in razvoj ter živilski koncern Agrokor.

Hanžeković velja za enega najvplivnejših in najbogatejših odvetnikov na Hrvaškem. Večina njegovih odvetniških poslov je povezana z državo in javnimi podjetji. Je tudi lastnik farmacevtskega podjetja Genera.

Novi lastnik EPH je tudi eden od odvetnikov zagrebškega župana Milana Bandića, ki je osumljen korupcije. Hanžeković je vplačal nekaj manj kot dva milijona evrov varščine, da bi se Bandić lahko branil s prostosti.