zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Baltske države za trajno namestitev Natove brigade

Deli na:
Baltske države za trajno namestitev Natove brigade

Foto: Reuters

Baltske države Estonija, Latvija in Litva so se včeraj v luči ukrajinske krize zavzele za trajno namestitev Natove brigade na njihovih ozemljih. Kot je včeraj sporočila litovska vojska, bodo generalštabi treh držav poveljniku Nata za Evropo, generalu Philipu Breedlovu poslali skupno pismo z omenjenim pozivom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pismo naj bi predvidoma odposlali prihodnji teden.

"Želimo enoto v velikosti brigade, tako da bi v vsaki baltski državi ob vsakem času imeli bataljon," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil tiskovni predstavnik litovske vojske Mindaugas Neimontas. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni želel podrobno navesti števila vojakov, ima pa običajno brigada okoli 3000 vojakov, bataljon pa šteje od 700 do 800 vojakov.

Baltske države so zaradi ravnanja Moskve v ukrajinski krize zaskrbljene zaradi lastne varnosti. Nato je zaradi tega že povečal svojo prisotnost v regiji. Po načelu rotacije je od aprila lani v Estoniji, Latviji in Litvi nameščenih 150 ameriških vojakov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je včeraj ob robu zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato v turški Antalyji v odzivu dejal, da Nato "vsako pismo članice ali skupine članic zagotovo skrbno prouči". Hkrati je poudaril, da je Nato na vzhodu zavezništva že povečal svojo prisotnost, še poroča dpa.

"Glavno sporočilo je, da je Nato pripravljen in bo branil vse članice zavezništva proti kakršnim koli nevarnostnim," je še dejal.