franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstrijski predsednik Van der Bellen se ne bo udeležil slovenskih praznovanj ob osamosvojitvi

Deli na:
Avstrijski predsednik Van der Bellen se ne bo udeležil slovenskih praznovanj ob osamosvojitvi

Foto: Getty Images

Petkove osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije se bodo udeležili tudi predsedniki vseh štirih sosednjih držav. Predvideno je bilo, da bo avstrijskega predsednika Heinza Fischerja spremljal tudi novoizvoljeni predsednik Alexander Van der Bellen, a so danes na Dunaju sporočili, da ga ne bo.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, se je Van der Bellen zaradi "spoštovanja ustavnega sodišča" odločil, da se odpove obisku Slovenije.

Van der Bellen je slavil v drugem krogu predsedniških volitev 22. maja. Tesno je premagal kandidata svobodnjakov Norberta Hoferja. Svobodnjaki so se zato zaradi domnevnih nepravilnosti pri glasovanju po pošti pritožili na ustavno sodišče, ki je v ponedeljek začelo z obravnavo pritožbe. Ustavni sodniki bodo do četrtka zaslišali 90 prič, nato pa naj bi se sodniki umaknili na posvet. Odločitev avstrijskega ustavnega sodišča naj bi bila znana do 6. julija.

Petkove slovesnosti ob dnevu državnosti in ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije se bodo v Ljubljani udeležili predsednica Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, italijanski predsednik Sergio Mattarella, predsednik Madžarske Janos Ader ter avstrijski predsednik Heinz Fischer.

Slovesnosti se bo udeležil tudi nemški predsednik Joachim Gauck, ker je Nemčija odigrala pomembno vlogo v času slovenske osamosvojitve, saj je podpirala Slovenijo pri pridobivanju mednarodnega priznanja in bila zagovornica pri včlanjevanju Slovenije v mednarodne organizacije.