Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: OKS bi moral Faka enostavno določiti za nosilca zastave!

Deli na:
Pahor: OKS bi moral Faka enostavno določiti za nosilca zastave!

Predsednik Pahor v Slovenski hiši v Pjongčangu. - Foto: Twitter

Slovenski predsednik Borut Pahor je pripotoval v Pyeongchang, kjer bo gost korejskega predsednika Moon Jae-ina. Obisk bo začinil z ogledom nekaterih športnih dogodkov teh olimpijskih iger, začel je z ženskim superveleslalomom, danes si bo ogledal tudi smučarske skoke, za hokejiste pa bo le držal pesti.

Vmes je Pahor obiskal slovensko hišo, srečal se je z nekaterimi športniki in funkcionarji Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Športnike je tudi nagovoril in jim zaželel srečo.

"Veseli smo, ker smo lahko združili ogled olimpijskih iger z uradnim obiskom. Predsednik Moon je bil, potem ko smo se nekaj časa posvetovali, kdaj bi naj organiziramo prvi obisk v Južni Koreji, pripravljen v ponedeljek in torek pripraviti uradni obisk, če bi v Južno Korejo prišel v drugi polovici iger in ne na odprtje, na katerem je bila večina državnikov. Njegovo vabilo sem z veseljem sprejel, tako da imam v ponedeljek in torek zares imeniten urnik obiskov z državnim vrhom in tudi uglednimi ljudmi v diplomatskem zboru, dva dneva pa bom izkoristil za druženje s slovenskimi športniki," je za STA dejal predsednik Pahor.

Pahor bi v Južni Koreji rad preživel še več časa, toda ne želi, da bi mu kdo to očital. "Če bi bil tu zasebno, bi bil zagotovo dlje časa. Mislim, da je prav, da predsedniki držav, ki so pomembnejše sile v zimskih športih, obiščejo igre, ampak ne bi hotel doma dajati vtisa, da smo prišli na kakšen izlet. To je hkrati in dolžnost ter tudi osebno lepa priložnost, sijajna, imenitna, neponovljiva. Kdor koli pride na olimpijske igre, odnese nek vtis, ki ga najbrž nikoli ne pozabi," meni predsednik.


Doslej je igre spremljal doma. Tudi če ne bo več kolajn, ne bo razočaran, saj se mu zdijo strast in športni užitki bolj pomembni kot odličja: "Če bodo športniki opravili svojo nalogo in če bodo dali vse od sebe, bomo vsi zadovoljni," se z rezultati ne obremenjuje Pahor, ki za afero v zvezi z nošenjem zastave delno krivi OKS in meni, da bi moral OKS biatlonca Jakova Faka enostavno določiti za nosilca.

"Na Faka ne gledam kot na Hrvata, ampak na člana slovenske reprezentance, ki nam je zagotovil kolajno. Seveda je Hrvat, ampak kdor koli bi bil v slovenski reprezentanci, katerega koli porekla ali vere, je naš in zanj vsi navijamo. Bodimo odkriti, če je OKS menil, da bi moral biti nosilec zastave Fak, bi ga moral določiti sam. Ko se je odločil, da bo nosilca iskal z glasovanjem prek družbenih omrežij, bi moral vedeti, da bo tudi nekaj drugačnih mnenj. Pojavilo se je nekaj komentarjev, ki si jih jaz ne bi želel. Ampak mislim, da se je Jakov dobro odločil, osvojil medaljo, mislim da ga zaradi tega in ne samo zaradi tega vsi spoštujemo. Mislim, da moramo vedno obžalovati izjavo, ki jo lahko kdo razume kot nespoštljivo, Jakov jo je na žalost razumel tako in se odrekel možnosti, da nosi zastavo," afero zastava kot nepotrebno ocenjuje predsednik.

Znano je, da je Pahor zagrizen športnik. Videti ga je, na tekih, kolesu, v bazenu, a na smučeh ne. Pravi, da se je včasih ukvarjal tudi s smučanjem, a je to aktivnost prekinil, ne mara mraza, obožuje vročino, prav tako pa se mu smučanje zdi prenevarno.

"Od smučanja me je odvrnilo nekaj nesreč mojih znancev in prijateljev. Te so bile tudi s trajnimi posledicami, kot je ohromelost. Mislim, da tega ne potrebujem, saj je dovolj drugih športov, pri katerih bolj uživam. Posebno pri tistih, ki potekajo na vročini," je pogovor končal Pahor, ni pa pozabil omeniti, da bo sezono tekaških maratonov začel že naslednji teden v Splitu.