SVEČE Dobra karma

Neverjetno, kako na energije vpliva goreča sveča!

bik, beli bik Svet24.si

Veliki beli bik zbežal pred mesarsko sekiro

karl erjavec drazgose 2020 bobo Reporter.si

Jože Dežman: Karlu Erjavcu so partizani umorili ...

trgovina, ženska, zaprtje, zaprta, lokal Svet24.si

Po novem tudi do 100 odstotnega nadomestila za ...

20181109-00896913 Necenzurirano

Resnica o Magni: vsa dvoličnost SDS in medijskih ...

golob1 Njena.si

Pisatelj Tadej Golob imel zlomljena vsa vratna ...

Jernej Kuntner Njena.si

Borisov zabaven sprehod po zakulisju Najinih ...

Svet

Avstrijski kancler Kurz: Reforme in vladavina prava so temelj za izplačevanje sredstev EU

Deli na:
Avstrijski kancler Kurz: Reforme in vladavina prava so temelj za izplačevanje sredstev EU

Slovenski premier Janez Janša in avstrijski kancler Sebastian Kurz sta skupaj preplezala severno triglavsko steno. - Foto: Dragan Tatic/BKA

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes poudaril, da so reforme in vladavina prava temelj za izplačevanje evropskih sredstev. To je sporočil, potem ko sta Madžarska in Poljska v začetku tedna blokirali potrjevanje svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo covida-19 zaradi pogojevanja črpanja sredstev EU z vladavino prava.

"Reforme in vladavina prava so temelj za izplačevanje sredstev EU. Ne smemo pristati na kompromise in moramo natančno nadzorovati, čemu je namenjen denar," je avstrijski kancler zapisal danes na Twitterju.

To je sporočil pred današnjim vrhom EU, na katerem bodo voditelji držav članic razpravljali tudi o blokadi Madžarske in Poljske pri sprejemanju svežnja za spoprijem Evrope s covidom-19. Za to sta se odločili, ker nasprotujeta pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Slovenski premier Janez Janša je dva dni pred zasedanjem voditeljem članic in institucij EU poslal pismo, v katerem je med drugim podprl stališča Madžarske in Poljske glede vladavine prava ter se zavzel za vrnitev k julijskemu dogovoru voditeljev, ki ne upošteva stališč Evropskega parlamenta.

Ne Evropska komisija, ne predsednik Evropskega sveta Charles Michel in ne nemško predsedstvo Sveta EU vsebine pisma za zdaj niso komentirali. Namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer je v sredo dejala, da bo morda priložnost za pogovor o pismu ob robu današnjega vrha EU.

Nemška vlada je danes sporočila, da na vrhu ne pričakujejo rešitve za zastoj pri sprejemanju svežnja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Loading...